Reinkarnationspræst fritages for tjeneste

Sognepræst Annette Berg er blevet suspenderet indtil nytår på grund af sin tro på reinkarnation. Ekspert vurderer, at det kan være første skridt mod en læresag ved præsteretten

Vig-præst Annette Berg.
Vig-præst Annette Berg. .

Sognepræst Annette Berg fritages for tjeneste indtil udgangen af 2015. Det er konklusionen, efter at Vig-præsten, der har åbnet for reinkarnation, har været til sin anden tjenstlige samtale med biskop over Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller. 

I en pressemeddelelse udsendt sent i eftermiddags forklarer Peter Fischer-Møller suspenderingen af Annette Berg med den pressemeddelelse, som Annette Berg sendte ud på eget initiativ den 17. november. 

Her rejste hun igen ”en berettiget tvivl om, hvorvidt hun som præst i den danske folkekirke ved sin brug af begrebet reinkarnation forkynder reinkarnation,” som der står i pressemeddelelsen.

Retsteolog Kristine Garde vurderer, at biskop Peter Fischer-Møller har truffet ”en konsekvent, men nødvendig beslutning” ved at suspendere Annette Berg: 

”Når Annette Berg har sået tvivl om opstandelsen, et fundament i kirkens lære, ved at åbne op for reinkarnation, så kan hun ikke være i sit embede. Hun har skabt utroværdighed for folkekirken og svigtet sit embede. Det gør hende utroværdig, og det er så alvorligt, at det kræver en øjeblikkelig suspension. Vi befinder os på et meget afgørende punkt i den kristne forkyndelse, og derfor går biskoppen formentlig efter en læresag ved præsteretten,” spår Kristine Garde. 

Sagen begyndte, da sognepræst Annette Berg i tv-programmet ”Præstens Lektie” på TV Øst den 29. oktober svarede bekræftende til spørgsmålet om, hvorvidt en præst kan tro på reinkarnation. 
 
”Det kan man. Det gør jeg,” svarede præsten.
 
Men Annette Berg er nødt til at opgive sin tro på reinkarnation for bestandig, hvis hun fortsat skal være præst i folkekirken på den anden side af nytår. Det mener Kristine Garde. 

”Med sagens teologiske alvor i betragtning ligger det i kortene, at hun skal opgive sin reinkarnationstro, hvis hun vil fortsætte i folkekirken. Hun har også den mulighed, at hun ikke vil opgive troen, men så må hun ud og lave sin egen frikirke,” siger Kristine Garde. 

Af pressemeddelelsen fremgår det, at Annette Berg ”ikke vil forkynde reinkarnation hverken i eller uden for kirken.” I meddelelsen forklares det også, at fritagelsen sker med henblik på at videreføre de teologiske drøftelser, der er påbegyndt ved de tjenstlige samtaler. 

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med både biskop Peter Fischer-Møller og Annette Berg, sognepræst i Vig i Nordvestsjælland, men de har ikke ønsket at udtale sig.