Reinkarnationspræst: Modigt at unge vælger nonfirmation

Det er modigt, når unge vælger nonfirmation, lød det for nylig i et tv-program fra Annette Berg, der er kendt for sit forhold til reinkarnation. Det kalder på en diskussion om præsters teologiske udrustning, kritiserer professor

Nu vækker den kontroversielle præst Annette Berg igen debat, blandt andet på Facebook. I tv-programmet ”Præstens Lektie” på TV Øst i torsdags udtalte hun nemlig, at det er et modigt valg, når unge mennesker vælger nonfirmation frem for den kristne konfirmation.
Nu vækker den kontroversielle præst Annette Berg igen debat, blandt andet på Facebook. I tv-programmet ”Præstens Lektie” på TV Øst i torsdags udtalte hun nemlig, at det er et modigt valg, når unge mennesker vælger nonfirmation frem for den kristne konfirmation. Foto: Petra Theibel Jacobsen.

For lidt over halvandet år siden udtalte sognepræst i Vig Sogn Annette Berg, at man som præst kan tro på reinkarnation, og at hun selv troede på, at sjælen kan leve videre i en ny krop.

Dermed sparkede hun gang i en af de mest omdiskuterede præstesager i de senere år i folkekirken, som fik konsekvenser i form af to tjenstlige samtaler med biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller, et skærpet tilsyn og en midlertidig suspendering. Sagen gav også genlyd i udlandet, hvor kirkelige samfund tog afstand fra udtalelserne.

Men nu vækker den kontroversielle præst igen debat, blandt andet på Facebook. I tv-programmet ”Præstens Lektie” på TV Øst i torsdags udtalte hun nemlig, at det er et modigt valg, når unge mennesker vælger nonfirmation frem for den kristne konfirmation.

”Jeg synes, det er modigt at træffe det valg. Det synes jeg, de skal bestyrkes i. De kan altid finde Gud, det gør de måske senere,” lød det fra Annette Berg i programmet.

Den udtalelse møder stærk kritik hos Svend Andersen, der er professor i teologi på Københavns Universitet og formand for Selskab for Kirkeret.

”Det rejser spørgsmålet om, hvor dårligt teologisk udrustet en præst kan være. Selvfølgelig har de unge mennesker ret til at vælge, men hun går jo videre og siger som præst, at det er hip som hap, om de bliver nonfirmeret eller konfirmeret. Det går ikke, at en præst kan sige noget, der er så uigennemtænkt og teologisk problematisk,” siger han.

Over for Annette Berg i programmet stod sognepræst i Sorø Sogn Kristian Østergaard. Han stillede sig ligeledes kraftigt uforstående for hendes holdning og kaldte det ”et helt forrykt synspunkt” med henvisning til Annette Bergs stilling som sognepræst og de missionerende forpligtelser, der følger med.

”Du sidder i folkekirken, og så anpriser du et konkurrerende foretagende, som er en total underminering,” lød det fra Kristian Østergaard.

Den holdning møder opbakning hos Svend Andersen, især set i lyset af Annette Bergs tidligere udtalelser om reinkarnation.

”Hendes måde at argumentere på viser, hvor sløjt hendes teologiske tænkning står til. Jeg forstår godt, at Kristian Østergaard mener, at hun ikke tager sit kald som præst alvorligt,” siger Svend Andersen.

Efter sagen om Per Ramsdal, der udtalte, at han ikke tror på Jesu fysiske opstandelse, har det været diskuteret, om det kunne være nødvendigt at give præster teologisk ekstrauddannelse. Annette Bergs udtalelser får den diskussion til igen at blusse op, mener Svend Andersen.

”Det kalder på en snak om, hvorvidt biskopperne burde gøre mere brug af at give deres præster teologisk genopfriskning. Annette Bergs udtalelser er et eksempel på, hvor dårligt man kan være klædt på teologisk,” siger han.

Sognepræst Annette Berg har ikke ønsket at udtale sig om sagen, og det var ikke muligt at få en kommentar fra biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller inden redaktionens slutning.