Prøv avisen

Reklamer på kirkerne i Paris

Flere kirker i Paris er ved at forfalde. Arkivfoto Foto: Gari Wyn Williams

Det kritiseres, at restaurering af forfaldne kirker i Paris skal finansieres af reklamer på stilladserne

Reklamer på kirkebygningerne, det er den løsning, de parisiske kirkemyndigheder overvejer for at kunne finansiere de omfattende renoveringsarbejder, som de parisiske kirker har brug for. Som Kristeligt Dagblad kunne berette for nylig, er mange parisiske kirker i en så kritisk tilstand, at de må lukke eller udstyres med sikkerhedsnet for at beskytte fodgængere mod nedfald af sten og facadeudsmykning.

Hverken det parisiske stift eller bystyret, som ejer alle kirkebygninger fra før adskillelsen af kirke og stat i 1905, har råd til at betale for restaureringsarbejdet, som er anslået at komme til at koste næsten fire milliarder kroner over de næste 15 år. Stiftsøkonomidirektør i Paris Philippe de Cuverville foreslår derfor, at den katolske kirke lader sig inspirere af museer og andre prestigeomgærdede bygninger, som dækker facaderne med reklamer under restaureringen.

Louvre-museet har således delvist finansieret en renovering ved at være reklamesøjle for luksusure, mens facaden på Orsay-museet har været udstyret med reklamer for skiftevis Air France, Yves Saint Laurent og Chanel.

LÆS OGSÅ: Paris' kirker forfalder

Men metoden vækker kritik, ikke mindst fordi disse kæmpemæssige reklamer griber om sig i Paris som i andre hovedstæder. Frankrigs kulturhistoriske styrelse, Centre des Monuments Historiques, har for eksempel sagt nej til kendte sportstøjmærker, der var villige til at betale over syv millioner kroner for at få lov til at reklamere på Panthéon, der er gravkirke for den franske nations store skikkelser.

De parisiske kirkemyndigheder har ikke desto mindre oprettet et fond, der skal tage imod indtægterne fra fremtidens sponsorreklamer. Og Philippe de Cuverville frygter ikke, at commercialiseringen af kirkerne og reklameskilte på for eksempel Madeleine-kirken skal falde Paris katolikker for brystet.

De, der er imod, må komme med forslag til, hvad vi skal gøre i stedet. Skal vi bare sætte os hen på en bænk med en pakke papirlommetørklæder og græde over, at kirkerne forfalder?, spørger han.