Rekordmange kirkeudmeldelser kan være varsel om fremtiden

Nye tal viser rekord i antal udmeldelser af folkekirken i 2016. Det skyldes nemmere vej til udmeldelse og mere debat om folkekirken. Og bølgen af udmeldelser kan fortsætte, siger eksperter

Særligt slemt var andet kvartal 2016. Da meldte mere end 10.000 danskere sig ud af folkekirken, hvilket i høj grad kan forklares med Ateistisk Selskabs målrettede kampagne mod kirken.
Særligt slemt var andet kvartal 2016. Da meldte mere end 10.000 danskere sig ud af folkekirken, hvilket i høj grad kan forklares med Ateistisk Selskabs målrettede kampagne mod kirken. Foto: Michael Mottlau.

For folkekirken blev 2016 et rekordår. Men det er nok ikke et år, kirken vil fejre med champagne og kransekage.

Sidste år meldte 24.728 personer sig nemlig ud af den danske folkekirke, og det er ifølge tal fra Danmarks Statistik i går næsten dobbelt så mange som gennemsnittet for de seneste 10 år.

Selvom tallet er rekordhøjt, svarer det dog kun til, at folkekirken har mistet 0,5 procent af medlemsskaren. Dette indhug har betydet, at 75,9 procent af befolkningen nu er medlemmer af folkekirken.

Særligt slemt var andet kvartal 2016. Da meldte mere end 10.000 danskere sig ud af folkekirken, hvilket i høj grad kan forklares med Ateistisk Selskabs målrettede kampagne mod kirken.

Men udmeldelserne er endnu ikke nået tilbage på det normale leje fra før ateist-kampagnen, og noget tyder på, at vi kan forvente et højere medlemsfrafald også i fremtiden. Spørger man eksperter, kan de nye udmeldelsestal være et varsel om sorte tider for folkekirken. Det vurderer blandt andre Astrid Krabbe Trolle, der har forsket i danskernes holdning til religion og folkekirke ved Københavns Universitet.

”Jeg tror, at den tilbagevendende debat om folkekirken som statslig institution, men også nye diskussioner om folkekirkens økonomi, har betydet, at folk er mere opmærksomme på medlemskabet af folkekirken. Historier om udgifter til organisters sølvpapirhatte og en generel opmærksomhed om folkekirkens økonomi kan nogle steder skabe negative fortællinger om folkekirken. Samtidig betyder individualiseringen også, at folk er blevet mere opmærksomme på deres religiøse tilhørsforhold. Alt dette kombineret kan betyde, at udmeldelsestallene stabiliserer sig på et højere niveau,” siger Astrid Krabbe Trolle.

Derudover er det blevet ganske let at melde sig ud af foreningen folkekirken. Søger man på ordet ”udmeldelse” i søgetjenesten Google, findes som første hit en ”nem, sikker og gratis” vejledning til at melde sig ud af folkekirken. Bag tjenesten står Ateistisk Selskab. Ifølge dettes egne tal har cirka 16.000 danskere benyttet sig af tjenesten i 2016. Det er ikke givet, at alle disse personer rent faktisk har fuldbyrdet udmeldelsen, der skal omkring deres lokale sogne, men det er tæt på at forklare det nye rekordår for udmeldelser. Fra 2015 til 2016 er der nemlig 14.749 flere danskere, der har forladt folkekirken.

Og det fortsætter ifølge ateisterne. 2800 danskere har benyttet sig af tjenesten udmeldelse.dk. i fjerde kvartal 2016. Hvis alle disse mennesker er blevet meldt ud af folkekirken, betyder det, at selskabet alene har tegnet sig for det samme antal udmeldelser som i et kvartal med normale udmeldelsestal.

Anders Stjernholm, formand for Ateistisk Selskab, er derfor sikker på, at udmeldelsesbølgen fortsætter.

”Der er stadig en stor gruppe mennesker, der ikke ønsker at være medlem af folkekirken, men ikke reagerer på det. Hvis ikke kirkeskatten automatisk blev trukket på skattebilletten, havde de taget stilling for længst,” siger Anders Stjernholm.

Religionssociolog Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universitet hæfter sig også ved, at antallet af udmeldelser i det seneste opgjorte kvartal er cirka dobbelt så højt som i et ”normalt” år uden særlige udsving.

”Det har måske stabiliseret sig på et højere niveau, og så får Ateistisk Selskab givetvis en blivende effekt af deres kampagne. Man kan drage paralleller til Norge, hvor kirken selv har faciliteteret, at man kan melde sig ud via internettet. Og det kan godt være, at den lettere mulighed for at melde sig ud kan få en blivende effekt,” siger Brian Arly Jacobsen, der også understreger, at det endnu er for tidligt at vurdere, om udmeldelsesbølgen vil fortsætte på det samme niveau de næste par år.

”Men selvom det er sagt lidt i spøg, så er folkekirken i den modsatte situation af Simon Spies, der talte om, at dårlig omtale er bedre end ingen omtale. Megen omtale af folkekirken kan i virkeligheden være et problem. Der skal ganske få kontroverser til i og om folkekirken, før udmeldelsestallet stiger. Netop fordi den favner så bredt, vil der altid være nogle, der har en anden holdning til situationen i folkekirken,” siger Brian Arly Jacobsen.

De nye tal fra Danmarks Statistik får dog ikke biskop over Haderslev Stift Marianne Christiansen til at frygte for fremtiden:

”Jeg synes ikke, at det er overraskende, at vi endnu ikke er tilbage på et normalt niveau. Der har – ligesom i 2012 – været så meget røre om folkekirken, at det stadig vil ses i udmeldelsestallene. Der har været så megen medieomtale af udmeldelser, og jeg tror, at det har skabt en reaktion, som vi snart vil se stoppe. Derfor finder jeg ikke tallene alarmerende,” siger Marianne Christiansen med en henvisning til den store kontrovers om vielser af homoseksuelle, der i 2012 kostede folkekirken mange medlemmer.