Rekordmange meldte sig ud af folkekirken i 2016

Knap 25.000 forlod folkekirken sidste år. Det er dobbelt så mange som gennemsnittet for de seneste ti år

Flere end nogensinde før har i 2016 vendt folkekirken ryggen.
Flere end nogensinde før har i 2016 vendt folkekirken ryggen. . Foto: Paw Gissel.

I løbet af 2016 valgte 24.728 personer i Danmark at stemple ud og forlade den danske folkekirke. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 
 
Det er det højeste antal siden 2007, hvor man begyndte at måle udmeldelserne. 

Det er særligt unge mennesker i alderen 18 til 28 år, der melder sig ud og ikke længere betaler kirkeskat.

Hos Kirkeministeriet fremhæver man desuden, at det først og fremmest er i landets største byer, at udmeldelserne er slået kraftigst igennem. 

”I Københavns Stift meldte 6.368 sig ud, hvilket er tre gange så mange som i 2015. Aldersmæssigt var aldersgruppen 25-29 år dem, der hyppigst meldte sig ud. Næstflest udmeldelser var der i henholdsvis Aarhus og Helsingør stifter,” skriver ministeriet i en pressemeddelelse. 

Månederne april, maj og juni skilte sig ud i 2016, fordi markant flere - 10.300 personer - valgte at udmelde sig i de måneder. En af forklaringerne på stigningen i netop disse måneder er Ateistisk Selskabs kampagne, som blev indledt i marts, og som med hjemmesiden udmeldelse.dk gik efter at gøre det nemt for ikke-troende danskere at melde sig ud. 

”Efter Ateistisk Selskabs kampagne om at melde sig ud af folkekirken har det været ventet med et større antal udmeldelser, fordi det er blevet nemmere at melde sig ud. Fra tidligere diskussioner om folkekirken ved vi også, at det kan have en markant effekt på udmeldelsestallet, da det skubber til folk, der i forvejen overvejer at melde sig ud," sagde religionssociolog ved Københavns Universitet Brian Arly Jacobsen i september. 

Folkekirken har oplevet et fald i antallet af medlemmer siden 2002. Derfor er stigningen i udmeldelser også en del af en generel samfundstendens, fortæller religionssociolog Peter Lüchau: 
 
”De udmeldelser, vi har set de sidste 100 år, har ikke noget med folkekirken at gøre. Det handler om den måde, vi ser verden på, og den måde, vi danner fællesskaber på, hvor vi før havde det store religiøse fællesskab,” siger han til folkekirken.dk. 
 
For når vi bliver individualister, står folkekirken som et stort fællesskab ifølge religionssociologen dårligere.

I dag er tre ud af fire danskere medlem af den danske folkekirke.