Relationen er tæt mellem kommune og kirke i Helsingør

De ansatte på Helsingør Rådhus var traditionen tro til julegudstjeneste i går. Det handler om at bruge folkekirken i en splittet tid, siger borgmesteren

I Helsingør er det et aktivt valg at opprioritere samarbejdet mellem kirke og kommune, siger borgmester Benedikte Kiær (K). Ved julegudstjenesten for de kommunalt ansatte velsignede domprovst Steffen Ravn Jørgensen forsamlingen og læste højt af Juleevangeliet. –
I Helsingør er det et aktivt valg at opprioritere samarbejdet mellem kirke og kommune, siger borgmester Benedikte Kiær (K). Ved julegudstjenesten for de kommunalt ansatte velsignede domprovst Steffen Ravn Jørgensen forsamlingen og læste højt af Juleevangeliet. – . Foto: Kåre Gade/Helsingør stift.

I går var der trængsel på kirkebænkene i Sankt Olai Kirke, der er Helsingørs domkirke.

De godt 300 mennesker, der var mødt op til gudstjenesten klokken otte, havde tilfælles, at de er ansatte ved Helsingør Rådhus og andre kommunale institutioner i byen. Således fortsatte traditionen med, at de kommunalt ansatte indleder årets sidste arbejdsdag i kirken.

”Vi er et kristent land, og vi er vokset ud af kristendommen. Derfor har jeg ikke berøringsangst over for at arrangere en julegudstjeneste. Vi lever i en fragmenteret tid med uro og forfærdelige episoder rundtom i verden. De gamle fællesskaber er under pres, og mange unge mennesker er rodløse. Derfor er det vigtigt, at vi husker, hvad vi kommer af,” fortæller byens borgmester, Benedikte Kiær (K).

I de senere år har det ellers ikke skortet på offentlig debat om, hvorvidt kommunale instanser skal være religionsneutrale eller ej.

Men i Helsingør holder man fast i julegudstjenesten.

”Folkekirken står klar med åbne arme, og det er en mulighed, jeg synes, vi skal bruge. Jeg forstår ikke den forskrækkelse med religionsneutralitet og hensynet til andre religioner. Vi må nu engang stå ved, at Danmark er et kristent land. Og så står det jo den enkelte frit for, om man vil deltage eller ej,” siger Benedikte Kiær.

I den røde murstenskirke blev der sunget salmer, læst op fra Juleevangeliet og lyst velsignelse af domprovst Steffen Ravn Jørgensen, inden borgmesteren tog ordet og ønskede medarbejderne en glædelig jul.

Julegudstjenesten for de kommunalt ansatte blev indført i slutningen af 1990’erne af tidligere borgmester Per Tærsbøl (K), og ifølge Benedikte Kiær er tilslutningen kun vokset i de seneste år. Når byrådet i Helsingør vender tilbage i det nye år, markeres det ligeledes med en gudstjeneste.