Prøv avisen

Religiøs forfølgelse har overhalet racisme

Racisme er ikke længere den største årsag til forfølgelse af minoriteter. Det er tro. - Foto: stock.xchng.

Religiøsitet er blevet den største årsag til forfølgelse af minoriteter, fastslår ny rapport

Du må ikke tænke, hvad du vil.

Tror du på den forkerte gud, må du diskrimineres, fængsles, idømmes bødestraf eller ligefrem slås ihjel.

Sådan er virkeligheden mange steder i verden. Og nu slår en rapport fast, at den mest almindelige årsag til forfølgelse eller angreb på minoriteter ikke længere er, hvor du kommer fra, eller hvordan du ser ud. Det er, hvad du tror. Forfølgelse på grund af religiøs overbevisning er blevet mere udbredt end racisme.

Rapporten er udarbejdet af den religiøst uafhængige organisation Minority Rights Group International, og kan læses her.

Specielt tre tendenser fremhæves i rapporten som årsag til den stigende forfølgelse af religiøse:

For det første at flere stater er blevet religiøse stater, hvor det at praktisere en anden tro nu er vanskeligt eller ulovligt.

For det andet at religiøse grupper i stigende grad bliver marginaliseret. Man vil ikke handle med dem, der ikke er af "den rette tro".

Og for det tredje: Terrorisme. Den globale kamp mod terror bruges simpelthen som skalkeskjul for for at modarbejde religiøse minoriteter.

Samtidig har flere lande indført regler om, at deres borgere skal registrere, hvilken religion de bekender sig til. Ifølge rapporten har det blandt andet i Egypten ført til, at folk, der ikke registrerer sig som enten muslim, kristen eller jøde, ikke kan få identifikationspapirer.

"Selvom disse love af og til bliver indført som respons på sikkerhedstrusler i landet eller for at sikre ro og orden, så er de i stigende grad også blevet brugt af stater til at undertrykke og kontrollere religiøse minoriteter", skriver direktør for Minority Rights Group International, Mark Lattimer, i en pressemeddelelse.

Ifølge rapporten er det især i Asien og Afrika, at religiøs forfølgelse foregår. Her kan det i hvert fald være mest livsfarligt at tro.

Men også i Europa og USA foregår der ifølge rapporten forfølgelse og diskriminering. Blandt andet fremhæves, at man i Schweiz ved en folkeafstemning for nylig har forbudt byggeri af muslimske minareter. En lov, som Amnesty International har kaldt "et brud på religionsfriheden". Og i USA viser både denne og tilsvarende undersøgelser, at det er mere end svært at blive til noget i politik, hvis man bekender sig til en anden religion end kristendommen.