Prøv avisen

Religiøse ledere udsender klima-manifest

Formålet med manifestet er primært at presse vestlige politikere til at forbedre deres miljø- og klimaindsats på en række punkter. Det kan bane vejen for en ordentlig klimaaftale i København 2009. -

Spirituelle ledere fra hele verden har underskrevet et manifest, der kraftigt opfordrer politikere til at forbedre deres indsats for at redde klimaet

Kristne, jøder, muslimer, bud-dhister, hinduer og repræsentanter fra andre trossamfund kræver, at verdens politikere skærper indsatsen for at standse klimaforandringerne.

Det sker i et historisk klima-manifest fra det tværreligiøse topmøde Interfaith Climate Summit i den svenske by Uppsala. Manifestet, der er underskrevet af religiøse ledere fra alle dele af kloden, bliver i morgen præsenteret for den svenske regering og i næste uge på FNs klimamøde i Polen.

Formålet med manifestet er primært at presse vestlige politikere til at forbedre deres miljø- og klimaindsats på en række punkter. Det kan bane vejen for en ordentlig klimaaftale i København 2009.

Uppsalas ærkebiskop, Anders Wejryd, er initiativtager til både klimamødet og manifestet, som han håber kan indgyde håb og fremdrift hos folk verden over.

At så mange repræsentanter fra trossamfund fra hele verden kom til mødet Uppsala er i sig selv et kraftigt håbstegn. Vores fælles interesse i at finde en bæredygtig fremtid for vores planet forener os til trods for vores forskelle, siger Anders Wejryd.

Den jødiske rabbiner Awraham Soetendorp fra Holland, som netop har modtaget en guldmedalje for sit arbejde med projektet Fred gennem dialog, mener, at det er på tide, at verdens trossamfund danner fælles front for et bedre klima.

Politikerne har brug for os. Mellem 80 og 90 procent af jordens befolkning har en eller anden form for tilknytning til religionen. Derfor har religiøse ledere evnen til at overtale folk til at reagere på klimaforandringerne, siger han.

Flere svenske toppolitikere deltog i klimamødet i weekenden. Blandt andre vicepræsident i EU-kommissionen, Margot Wallström, som tror på, at de religiøse lederes udmelding kan have en effekt.

Trossamfund har indflydelse på mennesker over hele verden. Jeg håber på, at presset fra manifestet kan skubbe på de forskellige nationer og deres regeringer, så vi kan ende med en ordentlig aftale ved klimatopmødet i København i 2009, siger hun.

Selvom Uppsala Manifestet står stærkt, understreger både de svenske politikere og flere underskrivere af manifestet, at en kommende klimaaftale i København 2009 i høj grad står og falder med den kommende amerikanske præsident Barack Obamas evne til skære igennem over for sine mere klimaforskrækkede modstandere. Obama selv kvitterede ved at sende en videohilsen til deltagerne ved Interfaith Climate Summit.

Hidtil har Washington fejlet i at vise lederskab på klimaområdet, men det vil jeg ændre på, når jeg indtager præsidentposten. Forsinkelse og fornægtelse er ikke længere en mulighed. Jeg er ikke præsident endnu, men når jeg tiltræder, skal I vide, at I har en allieret i Washington, meddelte Obama.

Grønlands biskop, Sofie Petersen, var blandt underskriverne af manifestet, men ellers var der ingen danskere blandt deltagerne.

schelde@kristeligt-dagblad.dk

Formålet med manifestet er primært at presse vestlige politikere til at forbedre deres miljø- og klimaindsats på en række punkter. Det kan bane vejen for en ordentlig klimaaftale i København 2009. -