Kvalme og opkast efterfulgt af en psykadelisk, spirituel rejse ind i den guddommelige verden.
Sådan er effekten af ayahuasca-vin. Drikken er udbredt i Sydamerika og bliver primært brugt som led i religiøse ritualer, men her i landet er den ulovlig. Det besluttede Østre Landsret i går. Her blev afgørelsen, at det ikke strider mod religionsfriheden at forbyde den religiøse gruppe Nordens Céu Sagrado at importere den euforiserende drik til Danmark. En skuffende dom og et alvorligt indgreb i gruppens religionsfrihed, mener talsmand for den spirituelle gruppe Klaus Kornø Rasmussen.
”Ayahuascaen er altafgørende for vores religiøse ritualer. Vi bruger det jo til at erfare Gud,” siger han.
Sagen begyndte i 2014, da gruppen søgte om dispensation til at importere ayahuasca til Danmark. Begrundelsen var, at drikken skulle anvendes som sakramente til brug ved religiøse ritualer på samme måde som den kristne nadver. Dispensationen blev afvist, fordi ayahuasca indeholder det ulovlige stof ”dimethyltryptamin” (DMT), som kan skabe hallucinationer. Af samme grund fik gruppen også afslag på at blive godkendt som menighed i Danmark. I både Holland og USA har kørt lignende sager, hvor tilhængere af Santo Daime-religionen har fået tilladelse til at bruge ayahuasca til sakral brug, og i flere lande i Sydamerika har drikken været lovlig i årevis. Det er ifølge Klaus Kornø Rasmussen et eksempel til efterfølgelse i Danmark.
”I USA bliver importen kontrolleret af toldvæsenet, og der er ingen problemer. Ritualerne foregår under ansvarlige forhold. Det, som man i andre lande ser som et stærkt religiøst element, opfatter vi i Danmark som stoffer,” siger han.
Derfor vil gruppen også blive ved med at kæmpe for en legalisering. I første omgang skal det ske ved en appel til domstolene.
”Selvfølgelig vil vi appellere dommen. Det er vi nødsaget til. Vi er først i begyndelsen af tilløbet til en legalisering,” siger Klaus Kornø Rasmussen.
Kan I ikke forstå det ræsonoment, at man ikke bare kan få lov at importere en drik med ulovlige stoffer med begrundelse om, at den skal indtages i religiøs sammenhæng?
”Jeg kan godt forstå det kultursammenstød, der sker. Men ayahuasca er meget langt nede på fareskalaen i forhold til for eksempel alkohol. Det bliver brugt medicinsk til afvænning af afhængighed. Det handler ikke om, at ayahuasca er farligt, men at vi ikke har tradition for det,” siger Klaus Kornø Rasmussen. 8