Religiøse mennesker begår sjældnere selvmord

Selvmordsrisikoen er markant lavere for religiøse danskere end befolkningen generelt, viser større dansk studie. Troen giver en fornemmelse af at være elsket lige meget hvad, siger psykolog

Religiøse har omkring 90 procent mindre risiko for at begå selvmord, lyder det i studiet, der sammenligner dødsårsager blandt over 6000 syvendedagsadventister og baptister i Danmark med dødsårsagerne for danskerne generelt.
Religiøse har omkring 90 procent mindre risiko for at begå selvmord, lyder det i studiet, der sammenligner dødsårsager blandt over 6000 syvendedagsadventister og baptister i Danmark med dødsårsagerne for danskerne generelt. Foto: Niels Ahlmann Olesen/ ritzau scanpix.

Fællesskab og en klar mening med livet.

Det er nogle af de forklaringer, som professor i eksistentiel og åndelig omsorg på Syddansk Universitet Niels Christian Hvidt umiddelbart vil pege på, når han skal forklare, hvorfor religiøse mennesker ifølge et stort studie har mindre risiko for at begå selvmord end danskerne generelt.

”Vi ved fra anden forskning, at et godt fællesskab betyder meget, og at det at tro på noget kan give håb og lindring. Inden for forskningen er det også veletableret viden, at tro kan være en stærk ressource, når man kæmper med svære ting. For eksempel vil man være mere tilbøjelig til at se modgang som en naturlig del af livet,” siger han.

Mere præcist har religiøse omkring 90 procent mindre risiko for at begå selvmord, lyder det i studiet, der sammenligner dødsårsager blandt over 6000 syvendedagsadventister og baptister i Danmark med dødsårsagerne for danskerne generelt. Undersøgelsen, som er foretaget under Kræftens Bekæmpelse med datatræk fra cpr-registret, er næsten 10 år gammel og har tidligere ledt til flere videnskabelige artikler om risikoen for livsstilssygdomme som kræft. Men først nu skal forskerne se nærmere på tallene for selvmord, som ifølge Niels Christian Hvidt er signifikante på grund af den store datamængde, og som viser en af de højeste risikoforskelle overhovedet i studiet.

”I det store hele handler det om at have værdier i livet, som kan bære en igennem tilværelsen. Troende eller ej, så påvirker det ens mentale helbred at have fokus på, hvad der er meningen med, at man lever,” siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken

Ifølge sundhedspsykolog og ph.d. i religionspsykologi Peter la Cour skal man være opmærksom på, at religiøsitet er en diffus størrelse, hvorfor det kan være svært at gøre to konkrete trossamfund til repræsentanter for alle religiøse i Danmark. Men undersøgelsens resultater stemmer overens med blandt andet amerikanske undersøgelser, som viser, at det er selvmordsforebyggende at have et trosliv, siger han.

”Troslivet er alt andet lige forbundet med en større meningsfylde, og meningsfylde er forbundet med en lavere risiko for selvmord. Forskning peger for eksempel også på, at tankegangen om, at man er elsket lige meget hvad, og at der er et højere formål med ens liv, nedsætter risikoen for depression, som jo kan føre til selvmord. Tro giver struktur og en fornemmelse af at høre til, selv når man ikke gør det,” siger han.

Derudover kan frygt spille en rolle, siger Merete Nordentoft. Hun er overlæge ved Psykiatrisk Center København, professor i psykiatri ved Københavns Universitet og en af landets førende forskere inden for selvmordsadfærd.

”Det religiøse forbud mod selvmord kan gøre, at man ikke tør begå selvmord af frygt for konsekvensen. Det er svært at sige, om frygt eller mening fylder mest, men der findes under alle omstændigheder mange studier med blandt andre muslimer og katolikker, der viser, at stærk tro er beskyttende og forbundet med lavere risiko for selvmord,” siger hun og tilføjer, at livsstil også kan have betydning.

”Nogle religiøse samfund adskiller sig fra andre grupper ved at holde sig fra bestemte ting. Det kan betyde, at færre ender i misbrug, som netop øger risikoen for selvmord,” siger hun.