Religions-tabu skader integrationen

Religionen skal ud i det offentlige rum -- det var budskabet fra et dialogmøde i Århus i tirsdags

Religionen skal ud i det offentlige rum, hed det fra en enig forsamling til integrationsmøde på Århus Rådhus. Her hilser århusborgmester Nicolai Wammen (S) på Abderahnam Iidle. I forgrunden tidligere trafikminister Sonja Mikkelsen (S). -- Foto: Casper Dalhoff/Polfoto.
Religionen skal ud i det offentlige rum, hed det fra en enig forsamling til integrationsmøde på Århus Rådhus. Her hilser århusborgmester Nicolai Wammen (S) på Abderahnam Iidle. I forgrunden tidligere trafikminister Sonja Mikkelsen (S). -- Foto: Casper Dalhoff/Polfoto.

Pædagogerne skal blande sig, når lille Ahmed råber at "man kommer i Helvede, hvis man spiser leverpostej-madder", eller hvis Emma ikke forstår, hvorfor de sulter hjemme ved Fatima under ramadanen. Religionen skal ud i det offentlige rum. Den skal være synlig, og man skal kunne tale åbent om det på både arbejdspladser, skoler og i børnehaver – ellers lykkes integrationen ikke ordentligt.

Sådan lød det fra både danske præster, imamer, politikere, lærere og menige borgere, der tirsdag aften deltog i et dialogmøde om religion på Århus Rådhus.

Det var Århus Kommune og Kristent Informations- og Videnscenter om Islam (KIVIK), der stod bag borgermødet, som havde fuldt hus med 250 deltagere, hvoraf omkring halvdelen var nydanskere.

Og hovedbudskabet på "dialogmødet om integration og religion" var ikke til at tage fejl af:

Nydanskere og gammeldanskere skal kunne tale mere åbent om religion i det offentlige rum: Det går stik imod statsministerens udmelding oven på både Muhammed-krisen og i oktober, hvor nogle unge fra Dansk Folkeparti havde tegnet Muhammed på en sommerlejr. Her sagde han, at han havde et meget stort ønske om at "kunne slippe for al den snak om religion i det offentlige rum." Men det er slet ikke nogen god ide at tie, lød det i Århus.

Som borgmester Nicolai Wammen (S) indledningsvis sagde, så har man i Århus efterhånden fundet ud af, "hvor stor vægt religion har for især nye danske medborgere" og det mener han ikke, at man må undervurdere.

Også sognepræst fra Gellerup Kirke Annette Bennedsgaard understregede den pointe:

– Mennesker får hovedparten af deres identitet ud fra den religiøse baggrund, de hører til. Vi skal acceptere det faktum. For mange nydanskere er det religiøse meget, meget vigtigt. Vi som gammel-danskere er ikke vant til, at det religiøse er så meget i fokus i det offentlige rum, men det bør vi vænne os til, da det jo i sidste ende kan gavne integrationen, sagde hun.

Også efterskolelærer og cand.mag. Mette Sig Pedersen, der deltog i mødet, mener, at det er vigtigt, at man som kristen bekender kulør:

– Det er jo ikke muligt at være helt neutral. Ens religiøse baggrund præger en som menneske, det kan man lige så godt stå ved – ikke mindst som lærer, hvor man også skal turde stå ved sine kristne grundværdier, sagde hun.

Imam Radwan Mansour bekræftede i sit indlæg, at muslimer er meget synlige, når de udøver deres tro:

– Islam er en meget synlig religion. Pigerne bruger slør, og mændene har skæg og beder fem gange om dagen. Når muslimer dyrker deres religion, er det ikke for at chikanere andre. Det er for at leve op til deres forpligtelser. Det viser sig som et problem, når man fyrer en muslim, fordi han bruger fire-fem minutter af sin kaffepause på at bede en bøn, eller hvis man ikke vil ansætte en pige, der bærer slør – selv om hendes kvalifikationer er i orden. Vi har brug for at få afmystificeret det her ved at tale sammen, sagde han.

Og samtaler, dialoger og småmøder mellem kristne og muslimer er der faktisk en del af rundt omkring i landet. Det fortalte repræsentanter for organisationen Folkekirke- og Religionsmøde og sognepræst og eks-politiker Lone Hindø. Og det er tit de små møder, der rykker noget, "og det må man ikke undervurdere".

holm.andersen@kristeligt-dagblad.dkFakta

Religionsmøde

uKristent Informations- og Videnscenter om Islam og Kristendom er konsulent for Århus Kommune i religions-dialog-projektet, der startede i tirsdags med dialogmødet på Århus Rådhus.

uMødet følges op med en række workshops i februar 2007.