Unge jøder og muslimer kæmper sammen mod fordomme

22 unge muslimer og jøder vil i projektet De nye Stemmer nedbryde fordomme blandt unge og bidrage til den tværreligiøse debat. Vi vil vise, at jøder og muslimer godt kan sammen, lyder det fra deltagerne. Læs eller genlæs i anledning af, at De Nye Stemmer torsdag modtager Fællesskabsprisen 2018

Fire unge fra De nye Stemmer, der skal udbrede mere forståelse for danskere med anden religiøs og kulturel baggrund. Her ses fra venstre mod højre David Blum, Sarah Nur Gögenur, Eda Kolukisa og Jonathan Schustin.
Fire unge fra De nye Stemmer, der skal udbrede mere forståelse for danskere med anden religiøs og kulturel baggrund. Her ses fra venstre mod højre David Blum, Sarah Nur Gögenur, Eda Kolukisa og Jonathan Schustin. . Foto: Leif Tuxen.

Da den jødiske synagoge i København i 2015 blev angrebet, befandt David Blum sig i bygningen. Der skete ham ikke noget, men han følte alligevel, at han måtte reagere på hændelsen på en eller anden måde.

Følelsen blev kun forstærket efter at have hørt tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kort efter sige, at danskerne skulle leve videre, som de altid havde gjort. For det kunne han ikke gøre. Noget måtte gøres for at nedbryde fordomme og skabe samhørighed mellem muslimer og jøder.

Derfor meldte David Blum sig som en af i alt 22 unge mellem 15 og 18 år i projektet De nye Stemmer, som Jødisk Informationscenter har taget initiativ til som del af Det jødiske Samfunds indsats mod antisemitisme og islamofobi.

Formålet er at forbedre debatten om religion og kulturelle forskelle blandt unge mennesker.

Deltagerne, der alle er mellem 15 og 18 år, er de seneste otte måneder blevet trænet i at skrive indlæg, stille sig frem og fortælle om sig selv. De har lært om hinandens integrationshistorier, om dagligdagen som ung muslim og jøde og om religionerne og fordomme om samme for bedre selv at kunne dele ud af erfaringer og bidrage til debatten.

Video: Her fortæller Sarah Nur Gögenur og Jonathan Schustin om at arbejde sammen i "De nye stemmer" 446603

”Der er fokus for tiden på, at det er de samme stemmer, man hører om og om igen i integrationsdebatten. Vi er den nye generation,” siger David Blum, der er jøde.

De 22 unge skal i den kommende tid ud i landet og tale og debattere på skoler, til forsamlinger og i medierne.

”Jeg ser det her som vores mulighed for at råbe op,” tilføjer Eda Kolukisa, der er muslimsk deltager i projektet.

Deltagerne har vidt forskellige kulturelle og religiøse baggrunde. Og selvom deltagerne er uenige om flere emner, kommer de ikke på kant med hinanden, fortæller de.

”Vi diskuterer sjældent politik indbyrdes. Det er jo ikke derfor, vi er her. Vi er her for at oplyse og skabe forståelse,” siger jødiske Jonathan Schustin.

For de nye stemmer tager netop udgangspunkt i, at en debat bliver forbedret, når de grupper, der bliver talt om, også deltager i den.

Fire af de 22 unge jøder og muslimer, der deltager i De nye stemmer.
Fire af de 22 unge jøder og muslimer, der deltager i De nye stemmer. Foto: Leif Tuxen

”Det er i ungdommen, at man begynder at danne sig tanker om sine omgivelser og om andre mennesker og sig selv. Vi håber at kunne påvirke andre og vise dem, at jøder og muslimer godt kan sammen,” siger en anden af deltagerne, muslimske Sarah Nur Gögenur.

Og der er brug for en anden tone i debatten, er de fire deltagere enige om.

”Jeg var eksempelvis til mindehøjtideligheden for angrebet på synagogen, og her fik jeg en fornemmelse af, at folk var overraskede over, at jeg kom, fordi jeg var muslim. Derudover har jeg også bekendte, der bruger jøde som et skældsord. Jeg oplever, at der er et skel,” siger Sarah Nur Gögenur.

Derfor er det også afgørende at nå ud til unge mennesker, for det er dem, der danner fremtiden for den offentlige debat.

”Uvidenhed er nok det største problem, og det vil vi ændre. Vi er her ikke for at give en universel sandhed, men for at fortælle vores meninger og holdninger,” lyder det fra David Blum.

Video: Her fortæller David Blum og Eda Kolukisa om at arbejde sammen i "De nye stemmer" 446604