Religionsdialog har fejlet

Mange tror stadig, at muslimer er fundamentalister og terrorister. Begivenheder som 11. september og Muhammed-krisen har trukket negative spor i det tværreligiøse arbejde

Massevis af møder mellem kristne og muslimer i religionsdialogens navn har endnu ikke formået at rokke ved det faktum, at store dele af befolkningen stadigvæk lever i afgrundsdyb uvidenhed om islam og muslimer. Mange har stadig en forestilling om, at muslimer hovedsageligt er fundamentalister og ekstremister, der alle deler samme indstilling til islam. Fordommene trives endnu i bedste velgående i 2006.

Det vurderer ph.d. i tværkulturelle studier Mogens Mogensen, der gennem flere år har beskæftiget sig med integrationsforhold i Danmark.

– Blandt andet Muhammed-krisen har åbnet både muslimers og kristnes øjne for behovet for langt mere tværreligiøs kommunikation, end der er nu. Der er stadigvæk ikke ret mange danskere, der har personlig kontakt til muslimer, siger han.

Netkoordinator i Tværkulturelt Center Bir-the Munck-Fairwood vurderer, at fronterne i det tværkulturelle arbejde er blevet trukket hårdere op i de seneste 10 år.

– Folk er kommet længere fra hinanden, og fordommene har vokset sig større de steder, hvor der ikke er noget personkendskab til stede på tværs af kulturerne. Folk kender hovedsageligt hinanden fra debatten i det offentlige rum og fra medierne, siger hun, men glæder sig dog over voksende interesse for det tværkulturelle arbejde hos de yngre generationer.

Mogens Mogensen mener, at det er blevet tid til nye toner i de organiserede kultur- og religionsmøder mellem muslimer og kristne.

– Det er tid at vende blikket væk fra den mest religiøst orienterede del af dialogarbejdet. Fremover bliver det ultimative formål med dialogen i højere grad at opbygge indbyrdes relationer. Det skal gøres for at styrke sammenhængskraften i samfundet og for at undgå, at samfundet falder fra hinanden. Selvfølgelig skal vi stadigvæk diskutere religion, men i dag er det ikke længere tilstrækkeligt, at muslimer og kristne sidder og taler om, hvad de hver især tror på, siger han.

bejer@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Kirke og tro