Religionskritiker besøgte folkeskole: Nu er julegudstjenesten aflyst

Foredrag af religionskritikeren Mikael Rothstein fik lærere til at diskutere julegudstjenester

Efter et oplæg fra religionsforsker Mikael Rothstein for skolens lærere og ledelse tidligere i år besluttede skolens lærere at anbefale at afskaffe den 30-årige tradition med fælles julegudstjeneste i den nærliggende Hyltebjerg Kirke
Efter et oplæg fra religionsforsker Mikael Rothstein for skolens lærere og ledelse tidligere i år besluttede skolens lærere at anbefale at afskaffe den 30-årige tradition med fælles julegudstjeneste i den nærliggende Hyltebjerg Kirke . Foto: Michael Bothager Denmark.

Julegudstjenesten for børnene på Hyltebjerg Skole i København er aflyst.

Efter et oplæg fra religionsforsker Mikael Rothstein for skolens lærere og ledelse tidligere i år besluttede skolens lærere at anbefale at afskaffe den 30-årige tradition med fælles julegudstjeneste i den nærliggende Hyltebjerg Kirke. Det har skolens ledelse fulgt op på med en beslutning, som betyder, at der ingen julegudstjeneste var i år.

LÆS OGSÅ: Blandet modtagelse af DRs dækning af julen

Næstformand i skolebestyrelsen Finn Bay Madsen har påbegyndt debatten i den lokale presse, men understreger, at sagen endnu ikke har været i skolebestyrelsen.

Jeg synes, at det er lidt mærkeligt, at lærerne og ledelsen efter et foredrag og en temadag, hvor man bliver advaret mod at hoppe på den religiøse limpind, åbenbart med et meget knebent flertal gør op med en mangeårig tradition. Alle parter skulle have haft meget bedre tid til at diskutere sagen igennem. De andre skoler i bydelen går i kirke som juleafslutning, så jeg vil være meget ked af, at det skulle blive frivilligt på Hyltebjerg Skole, for det medfører samtidig en forfladiget julefejring, siger Finn Bay Madsen, som ikke er imod, at elever med gyldig grund kan fritages.

Skoleinspektør Kenneth Christoffersen bekræfter forløbet i skolens beslutning.

Det er korrekt, at foredraget med religionsforskeren var igangsættende for en drøftelse i lærergruppen om, hvorvidt det fortsat er ønskeligt og i orden, at vi fortsætter samarbejdet med kirken om julegudstjenesten. I det hele taget om de aktiviteter, vi som skole er med i, kan siges at være forkyndende. Synspunktet er, at vi som offentlig folkeskole skal lære eleverne om religion og ikke opdrage dem i det. Det er en opgave for forældrene, siger Kenneth Christoffersen og fortsætter:

Så i stedet for pr. automatik at gå til julegudstjeneste hvert år vil vi sandsynligvis lande på, at det fremover er frivilligt for alle. Hvis ikke man synes, at gudstjenesten kan høre hjemme i en undervisningsmæssig sammenhæng, kan man undlade at deltage. Men jeg går ikke ind for helt at aflyse samarbejdet med kirken i julen, hvor vi jo også holder skolens julekoncert. Så de elever og lærere, som gerne af religiøse grunde vil til julegudstjeneste, fordi der er tale om en kristen højtid, kan fortsat gøre det, siger Kenneth Christoffersen.

Medarbejderrepræsentant i skolebestyrelsen, lærer Monica Edelmann oplyser, at lærerne længe har diskuteret spørgsmålet om samarbejdet med kirken.

Der har i de senere år løbende været drøftelser blandt lærerne om, hvorvidt det er en god idé, at en offentlig skole hvert år som tradition holder julegudstjeneste i folkekirken og dermed tilgodeser en bestemt religion, som om den er bedre end andre. På et pædagogisk rådsmøde med lærere og ledelse blev sagen drøftet, og der var et flertal for at opsige samarbejdet om julegudstjenesten. Det har ledelsen så fulgt op med en beslutning, siger Monica Edelmann, som understreger, at hendes principielle holdning er, at skolen skal lære eleverne om religion, ikke oplære dem i det.

Provst og sognepræst ved Hyltebjerg Kirke Finn Vejl-gaard ser frem til, at skolens ledelse og lærerne drøfter, om årets aflysning af julegudstjenesten skal gentages til næste år.

Vi ønsker ikke at skabe en konflikt, for det vil ikke være til gavn for nogen, siger Finn Vejlgaard.

Men vi beklager det kulturtab, der finder sted ved aflysning af årets julegudstjeneste. Jeg vil kalde det religionsforskrækkelse, hvis ikke vi kan holde en gudstjeneste i samarbejde med skolen, hvor hovedparten af eleverne er medlemmer af folkekirken. De elever, som ikke ønsker at deltage, kan jo bare fritages. Der er ingen tvang, siger han.

Sognepræst i Jyllinge Sogn Kaj Bollmann, som selv har mange skolebørn i kirken i juletiden, siger:

Det er interessant, at et foredrag af Mikael Rothstein kan sætte den lokale sag på spidsen. Det antyder, at vi er inde i en udvikling, hvor kristendomsformidling bliver mistænkeliggjort. Rothstein er jo langtfra selv neutral. Alligevel bliver det ikke på samme måde anset for at være et problem at deltage i et af hans foredrag. Mange af skolens arrangementer har et indhold, som ikke er værdineutralt, men når det handler om at sætte fokus på den kristne arv, må det ikke komme til udtryk. Så får den kristne arv pludselig mindre hjemstedsret end alle mulige andre synspunkter på religion. Men i sager, hvor meningerne deler sig, er frivillighed et godt princip.

-Arkiv- Statsminister Lars Løkke Rasmussen
-Arkiv- Statsminister Lars Løkke Rasmussen Foto: Ulrik Jantzen Denmark