Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Restaureringer koster kirkeskatteydere millioner

Jesuskirken ligger ved Valby Bakke, og det var bryggeren Carl Jacobsen, der lod den opføre i italiensk stil. Tro mod sin store optagethed af kunst har bryggeren ladet kirken udsmykke udvendigt såvel som indvendigt på en helt personlig og unik måde. -- Foto: Ib Rasmussen.

To af landets mest markante kirker, Jesuskirken og Marmorkirken i København, skal restaureres for et samlet millionbeløb, som hurtigt kan blive trecifret

Næppe er de sidste toner fra orglet i den nyrestaurerede Vor Frelsers Kirke forstummet, før to lige så monumentale og markante kirker melder sig med ønsker om istandsættelse i millionklassen. Marmorkirkens malerier i den store kuppel er i forfald, og Jesuskirkens murværk smuldrer. Formand for Københavns Budgetudvalg Torben Larsen som skal være med til at finde pengene på det københavnske kirkebudget, vurderer, at skaderne er så alvorlige, at udgiften kan snige sig op på et trecifret millionbeløb. Som økonomien i øjeblikket er indrettet, bliver det de københavnske kirkeskatteydere, der skal betale.

Marmorkirken og Jesuskirken er begge lidt over 100 år gamle, og begge har en interessant kulturhistorie bag sig og rummer store mængder af bevaringsværdige, kunstneriske udsmykninger.

– Jesuskirkens murværk er simpelthen slidt af vind og vejr og muligvis også forurening, og to steder er der allerede trængt fugt igennem muren, som ødelægger den indvendige maling og udsmykning, siger menighedsrådsformand Trine Smith, som oplyser, at menighedsrådet har indsendt en ansøgning til de kirkelige myndigheder om et restaureringsprojekt til 60 millioner kroner.

Skaderne på Jesuskirken betyder, at mørtel og en del mursten skal skiftes på hele murværket. Mange af stenene er uens, og det betyder, at man i øjeblikket er i færd med at genskabe de gamle murstensforme, så man kan støbe nye til erstatning for de ødelagte.

Marmorkirken har netop fået gennemført en større restaurering af en række figurer af gamle kirkefædre, som står hele vejen rundt om kirken.

– Billederne i kuplen inde i kirken bliver i dårligere og dårligere stand, og hvis ikke der bliver gjort noget på et tidspunkt, så mister vi dem. Jeg vil sige, at de skal sættes i stand, jo før jo bedre, men da vi tidligere har fået kraftige portioner af penge til restaureringsarbejder, så står vi nok ikke forrest i køen lige nu, siger en lidt resignerende menighedsrådsformand, Anette Asmussen.

Formand for Københavns Budgetudvalg, som samordner den folkekirkelige økonomi i Københavns Kommune, anslår, at Marmorkirkens restaureringsprojekt vil koste mellem 30 og 40 millioner kroner. Både Nationalmuseet og kgl. bygningsinspektør Peter Holsøe er bekendt med de bygningsmæssige skader på de to kirker, men vil ikke byde på, hvad det kan komme til at koste.

De københavnske kirkeskatteydere betaler selv for deres kirkerestaureringer. Indtil videre er det sket ved, at der lægges skattemidler til side, indtil der er nok til den aktuelle restaurering. Alle pengene til Vor Frelsers Kirkes restaurering er således opsparet over en årrække.

– Hvis vi skal bruge samme princip i forhold til de to kirker, så er der lang vej igen, før de kan begynde på reparationsarbejderne, for på nuværende tidspunkt er der ikke mange penge i kassen. Man kunne overveje fremover at finansiere på en ny måde, nemlig ved at optage kreditforeningslån og få pengene udbetalt med det samme, og så betale tilbage over en lang årrække, siger Torben Larsen.

vincents@kristeligt-dagblad.dk

Marmorkirken er i sin tid betalt af finansmanden C.F. Tietgen. Loftskuplen er opdelt i 12 felter, og i hvert af dem har maleren C.N. Overgaard malet en af apostlene. -- Foto: Ib Rasmussen.