Prøv avisen

Retssag mod kardinal kan få store konsekvenser for paven

Kardinal George Pell Foto: Gregorio Borgia

Pave Frans har lovet at rydde op i den katolske kirkes mange misbrugssager, men australsk retssag mod en af pavens tætteste og mest magtfulde kardinaler ”kan give store ridser i lakken”, siger ekspert

Den vellidte pave Frans kan blive inddraget i en større krise om seksuelt misbrug, efter den højtstående kardinal George Pell er blevet tiltalt i flere sager om seksuelle overgreb.

George Pell nægter sig skyldig i tiltalerne og har taget orlov fra Vatikanet for at rejse til Australien og møde frem for retten. Den 76-årige George Pell er ansvarlig for økonomiske anliggender i Vatikanet.

Hvis anklagerne viser sig at være sande, vil det være en af de mest alvorlige sager om seksuelle overgreb for Vatikanet til dato. George Pell er nemlig den højest placerede teolog inden for den katolske kirke, som er blevet ramt af så alvorlig en tiltale.

Derfor kan sagen kan få meget betydelige konsekvenser for pave Frans, forklarer Peter Lodberg, som er professor og forsker i blandt andet den katolske kirke på Aarhus Universitet.

”Hvis Pell bliver dømt ved domstolen, vil det efterlade paven med store ridser i lakken,” siger han.

Han forklarer, at pave Frans siden 2013 har givet udtryk for, at han vil rydde op i Vatikanets mange skandalesager, og at han derfor valgte at udskifte kredsen omkring sig selv og ledelsen i Vatikanet.

”Men hvis det viser sig nu, at der ikke er sket noget nyt, og at det måske faktisk er værre – at en af de øverst placerede kardinaler i Vatikanet er indblandet i sex-skandaler og pædofili-sager, så kaster det et negativt lys på pave Frans. Det vil i så fald vidne om dårlig dømmekraft og vise, at han ikke har formået at rydde op,” siger Peter Lodberg.

Adspurgt om påstandene mod Pell sidste år udtalte pave Frans, at han vil afvente rettens dom, før han kommer med sin egen vurdering.

”Man må ikke dømme, før retssystemet har dømt,” sagde pave Frans til Vatikanets radio, Vatican Radio, skriver nyhedsmediet CNN.

Pave Frans har, siden han blev valgt som pave i 2013, udtrykt et klart ønske om dels at skabe en mere inkluderende kirke, få styr på finanserne i Vatikanet og få den katolske kirke godt igennem de sager om seksuelt misbrug, som har hjemsøgt kirken. Han hentede selv George Pell ind og forfremmede ham til leder af det økonomiske råd i Vatikanet.

”Pave Frans har været optaget af at begynde på en frisk ved at rydde op omkring den øverste ledelse i Vatikanet og komme den store kritik af Vatikanets omgang med penge til livs,” siger Peter Lodberg og fortsætter:

”Han har vidst, at når han begyndte at rydde op, ville han møde stor kritik fra visse dele af Vatikanet, og derfor har han haft brug for at samle nogle folk omkring sig, som ville støtte ham, og som han havde tillid til. Og hvis det viser sig, at Pell er skyldig, ligger hele den strategi mere eller mindre i ruiner,” siger Peter Lodberg.

Jakob Egeris Thorsen, der er lektor i teologi ved Aarhus Universitet, mener, man skal være forsigtig med at forholde sig til, hvilke konsekvenser sagen vil få for paven, før retssagen mod George Pell er overstået. Men han mener, at man kan stille spørgsmål ved, om det var et klogt valg at hente George Pell ind i inderkredsen.

”Det er helt sikkert, at nogen vil kritisere, at han (George Pell, red.) har fået lov til at fungere indtil nu, mens der var en politiundersøgelse i gang,” siger han.

Og netop det faktum, at George Pell er blevet hentet ind af pave Frans selv og er en af hans betroede medarbejdere, gør sagen prekær, mener Jakob Egeris Thorsen.

”Det er en stor streg i regningen for pave Frans.”

Han er dog ikke sikker på, hvor store konsekvenser sagen vil få for den katolske kirke, men vurderer, at den endnu en gang kan skabe et behov for en genopbygning af tillid til kirken.

”Den genopbygning af tillid, som pave Frans har arbejdet møjsommeligt på de seneste fire år både udadtil og indadtil, kan lide et knæk. Og det er tilbageslag,” siger han.

”Det afgørende er nu, hvordan sagen bliver håndteret og ender,” siger Jakob Egeris Thorsen og understreger, at George Pell ikke er dømt.