Prøv avisen

Kirkelige overgreb mod døve børn behandles ved domstol

En af de tiltalte præster er den 83-årige Nicola Corradi, der på billedet bliver ført ud af et retslokale. Foto: Stringer / Reuters / Ritzau Scanpix

To katolske præster og en gartner risikerer op til 50 års fængsel, skriver mediet Crux Now. De er anklaget for at have begået overgreb mod børn i alderen 4 til 17 år på en argentinsk skole for døve, og i denne uge er retssagen mod dem begyndt. Anklagen drejer sig om 28 punkter begået mod 10 personer, blandt andet skal en elev være blevet bundet med kæder, mens vedkommende blev misbrugt, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I 2016 blev den pågældende katolske skole, Antonio Próvolo Institute i byen Mendoza, lukket på grund af mistanke om seksuelle forbrydelser. Forholdene på skolen er blevet beskrevet som forfærdelige, og ifølge hovedanklageren i sagen, Gustavo Stroppiana, er eleverne angiveligt blevet slået, hvis de forsøgte at lave tegnsprog. Derfor er deres kommunikative evner stærkt begrænsede, og det har ifølge anklageren gjort dem til ”perfekte ofre”, fordi det har været svært for dem at fortælle om hændelserne, skriver The Washington Post.

En af de tiltalte præster, nu 83-årige Nicola Corradi, blev i 2009 beskyldt for overgreb på flere elever fra samme skole, og Vatikanet iværksatte en undersøgelse af skolen. Det har dog ikke været offentligt fremme, om Corradi er blevet sanktioneret, ligesom sagen ikke er blevet taget videre til retssystemet, og angiveligt skal hans overgreb være fortsat efter 2009-beskyldningerne. Vatikanet har ikke udtalt sig offentligt om den nuværende sag, og et af ofrene har til The Washington Post sagt:

”Jeg vil have, at paven kommer her. Jeg vil forklare ham, hvad der skete, og spørge, hvordan man kunne undlade at handle, når man vidste, hvad der foregik.”

Retssagen forventes af tage en måned, og omkring 200 mennesker forventes at vidne. Yderligere 14 personer er tiltalt i sagen om skolen. Deres retssager vil foregå senere, skriver Crux Now.