Prøv avisen

Retssag tvinger kirke til åbenhed om misbrug

Det katolske ærkebispedømme i Los Angeles i den amerikanske delstat Californien har offentliggjort et personalearkiv, der blotlægger detaljer om 87 præsters seksuelle misbrug af sognebørn og om højtplacerede gejstliges forsøg på at dække over forbrydelserne. Den tidligere ærkebiskop Roger Mahony (billedet) har samtidig fået frataget alle sine offentlige og administrative forpligtelser, fordi han angiveligt har holdt hånden over pædofile præster (Arkivfoto) Foto: POOL Denmark

Det katolske ærkebispedømme i Los Angeles offentliggør fortroligt arkiv om præsters sexmisbrug

Det katolske ærkebispedømme i Los Angeles i den amerikanske delstat Californien har under stor bevågenhed offentliggjort et fortroligt personalearkiv, der blotlægger detaljer om 87 præsters seksuelle misbrug af sognebørn og om højtplacerede gejstliges forsøg på at dække over forbrydelserne.

Ærkebispedømmet har samtidig frataget den tidligere ærkebiskop Roger Mahony alle hans offentlige og administrative forpligtelser som straf for at være med til at holde hånden over pædofile præster.

STORT TEMA: Katolsk krise: Seksuelt misbrug af børn

De usædvanlige tiltag kommer, efter at ærkebispedømmet i december tabte sin mangeårige kamp i Californiens retssystem for at forhindre offentliggørelsen af arkivet.

Ærkebispedømmet, der i 2007 indgik et 660 millioner dollar (cirka 3700 millioner kroner) stort forlig med cirka 500 sexmisbrugsofre, lagde med stor fanfare arkivet ud på internettet tidligere i denne måned.

Vi er nødt til at erkende dette forfærdelige svigt i dag. Vi er nødt til at bede for alle, der er blevet skadet af kirken. Og vi er nødt til at fortsætte den lange og smertefulde proces med at hele deres sår og genopbygge den tillid, som blev brudt, siger Los Angeles ærkebiskop, José Gomez.

Advokater for ofre for katolske præsters misbrug siger imidlertid nu, at det offentliggjorte arkiv er ufuldstændigt, og at ærkebispedømmet mange steder har bortredigeret navnene på gejstlige, som vendte det blinde øje til sexmisbrugsanklager.

Dermed bryder ærkebispedømmet en ordre fra Californiens højesteret, der krævede fuld åbenhed omkring arkivets indhold, og det betyder ifølge offergrupper, at offentligheden aldrig vil få kendskab til hvilke gejstlige, som var ansvarlige for at skjule misbrugsanklager for menigheder og for politiet.

Det er bare mere bedrag, falskhed og hemmeligholdelse, siger Jeff Anderson, der repræsenterer ofrene, til avisen New York Times.

Talsmænd for ærkebispedømmet siger til amerikanske medier, at der er enkelte fejl i arkivet, men at der ikke er sket noget forsøg på at tilbageholde oplysninger.

Ærkebispedømmet i Los Angeles betjener cirka fire millioner katolikker, hvilket gør det til et af USAs største bispedømmer.

Forliget i 2007 er det dyreste forlig nogensinde indgået af den amerikanske katolske kirke i forbindelse med pædofili- og sexmisbrugsskandaler.

I alt har skandalerne, der for alvor begyndte at komme til offentlighedens kendskab i løbet af 2002, kostet USAs katolske kirke cirka to milliarder dollar (cirka 11 milliarder kroner) i forlig og erstatninger.