Koncerter, udstillinger og debatter: Ribe markerer Reformationen folkeligt

I dag begynder Ribe Stifts reformationsmarkering med 150 gratis arrangementer i domkirkebyen. Mødet skal være samfundsrelevant og folkeligt, siger formand for arbejdsgruppen

Til Ribe Stifts reformationsmarkering vil der være koncerter, teologisk debat mellem Indre Mission og Grundtvigsk Forum, en udstilling om Luthers forhold til jøderne og foredrag ved blandt andre sognepræst Torben Bramming, professor Jørn Henrik Petersen og digter Søren Ulrik Thomsen.
Til Ribe Stifts reformationsmarkering vil der være koncerter, teologisk debat mellem Indre Mission og Grundtvigsk Forum, en udstilling om Luthers forhold til jøderne og foredrag ved blandt andre sognepræst Torben Bramming, professor Jørn Henrik Petersen og digter Søren Ulrik Thomsen. Foto: Torben Åndahl, Polfoto/ritzau.

Folketingsmedlem Bertel Haarder (V), rapperen Per Vers og biskop Elof Westergaard åbner i eftermiddag Ribe Stifts reformationsmarkering. Den vil løbe af stabelen de næste fire dage under navnet Folkemødet i Ribe.

Når politikeren har talt, rapperen rappet og biskoppen prædiket, ligger fire dage forude med 150 gratis arrangementer i Ribe. Og som de tre hovedpersoner i åbningen signalerer, er det meningen, at arrangementer skal ramme en bred målgruppe.

”Idéen om et folkemøde er en trend i tiden, som vi læner os op ad. Reformationsjubilæet skal være folkeligt. Vi ønsker med folkemødet at flytte kultur-, kirke- og samfundsdebatten fra fjernsynsskærmen og derud, hvor folk færdes, og virkeligheden findes. Eller med andre ord: ud i det offentlige rum, hvor netop også Reformationens sag blev afgjort,” siger domprovst i Ribe, Jens Torkild Bak, formand for arbejdsgruppen bag arrangementet.

Mødet er arrangeret af Ribe Stift sammen med blandt andre kommunerne i stiftet. Fra begyndelsen har det været meningen, at det skulle give en samfundsrelevant vinkel på Reformationen, som kunne tale til mennesker, der ikke har en eksisterende interesse for kirkelige forhold.

Ifølge Jens Torkild Bak har de taget ved lære af reformationsmarkeringer i Tyskland, der har fået kritik for at være for indadskuende og kirkeligt orienterede.

”Det ville vi undgå. Samtidig ønskede vi ikke at gøre reformationsjubilæet til et historisk tilbageskuende arrangement. I stedet ønsker vi at bruge det som en god anledning til at diskutere, hvem vi er, med afsæt i Reformationen, og hvor vi er på vej hen som samfund og individer,” siger han.

Blandt arrangementerne er Sigurd Barretts Luther-forestilling med sang og fortællinger for børn.

Der vil være koncerter, teologisk debat mellem Indre Mission og Grundtvigsk Forum, en udstilling om Luthers forhold til jøderne og foredrag ved blandt andre sognepræst Torben Bramming, professor Jørn Henrik Petersen og digter Søren Ulrik Thomsen.

Et af hovednavnene er den tyske sociolog Hartmut Rosa, som sammen med teologiprofessor Niels Henrik Gregersen skal medvirke i seminaret ”Mennesket i en affortryllet verden” fredag. Arrangementet foregår på tysk og engelsk, men vil have en dansksproget pendant lørdag ved dr.phil. Hans Hauge, samfundsforsker Michael Böss, kunsthistoriker Hans Jørgen Frederiksen og turismeprofessor Janne Liburd.

”Vi har et tysk mindretal i stiftet, og derfor ville vi have et arrangement på tysk. Hartmut Rosa er et stort navn i Tyskland, og han er en spændende kritiker af modernitetens diktatoriske krav om hastighed og effektivitet, som afpersonaliserer mennesket.”

Søndag afsluttes folkemødet med aftensang og afsked ved biskop Elof Westergaard.