Prøv avisen

97-årig britisk jøde redder kristne fra Islamisk Stat

George Weidenfeld hjælper kristne ud af Syrien.

Kristne hjalp George Weidenfeld, da han som fattig jødisk flygtning kom til Storbritannien. Nu betaler han den gæld tilbage ved at hjælpe kristne ud af Syrien

Sidste sommer var den britiske forlægger og filantrop George Weidenfeld primus motor for stiftelsen af en ny fond, Weidenfeld Safe Haven Fund, der skal redde kristne fra Islamisk Stat og finansiere starten på deres nye liv.

For den nu 97-årige jøde handler det om at betale en taknemmelighedsgæld tilbage.

Han er født i Wien, men måtte flygte i 1938 efter nazisterne annekterede Østrig. Turen gik til Storbritannien, og her var det kristne fra brødremenigheden Plymouth Brethren, som tog imod den 19-årige knægt.

”De var ikke rige, men de var venlige, og de behandlede mig som deres barn,” forklarer George Weidenfeld i et interview med den britiske avis The Times.

Taknemmeligheden gælder ikke kun ham selv, men også de mange jødiske børn, som blev reddet gennem de nu så berømte ”Kindertransporter”.

”Det var kvækere og andre kristne, som bragte de børn til England. Det var en fordomsfri operation, og vi jøder skal også være taknemmelige og gøre noget for forfulgte kristne,” siger han med henvisning til den barbariske forfølgelse, som Islamisk Stat udsætter kristne for i Syrien og Irak.

Lord George Weidenfeld er initiativtager til fonden, som også bliver støttet af andre velhavende jøder og kristne. Målet er give 2000 familier, hvilket svarer til 10.000 kristne, et nyt og sikket liv. De bliver hjulpet ud i små grupper a 40-60 personer hver måned.

Af europæiske lande er det kun Polen og Tjekkiet, som har taget imod henholdsvis 1000 og 400 forfulgte kristne.

”Tyskland har deres egne problemer med immigranter. Vi har forsøgt at tage kontakt, men vi er ikke kommet ret langt. Så vi regner ikke så meget med Europa. Vi sætter vor lid til Australien, Canada, Brasilien og til en vis grad Sydafrika,” siger han i et interview med Deutche Welle.

Her tager han også hånd om den kritik, som nogle har rettet mod hans fond, fordi de kun hjælper kristne og ikke muslimer og andre, som også bliver udsat for forfølgelse.

”Der er ikke tale om diskrimination mod muslimer. Muslimer kan tage en tur i en taxa på 100 kilometer, og så er de i sikkerhed. Logistisk er de i kort afstand fra De Forenede Emirater, som flyder med penge. De kristne har ingen steder at tage hen, ingen giver dem penge, og de har ingen logistisk støtte. Det er forskellen,” fastslår George Weidenfeld.

Han startede sin karriere i BBC under krigen og var siden medstifter af forlaget Weidenfeld & Nicolson, som har lagt grunden til hans formue. Han har haft talrige tillidsposter i både Storbritannien, Israel, Østrig og Tyskland.

Han blev slået til ridder i 1969 og har som sådan sæde i det britiske overhus. Gennem 15 år var han også en af de 25 kristne og jødiske intellektuelle, som Johannes Paul II samlede en uge hvert år i sit sommerresidens Castel Gandolfo i Italien.