Ring til et kalkmaleri

Nationalmuseet har lanceret sin første såkaldte app: Øret til væggen sætter lyd på nogle af de bedste kalkmalerier i danske kirker

Birkerød Kirke er berømt for sine kalkmalerier, blandt andet et med jagt på en elefant og et svin. Via den nye applikation kan man høre fem forskellige historier om kirkens kalkmalerier. –
Birkerød Kirke er berømt for sine kalkmalerier, blandt andet et med jagt på en elefant og et svin. Via den nye applikation kan man høre fem forskellige historier om kirkens kalkmalerier. –. Foto: Nationalmuseet.

Middelalderens kalkmalerier i danske kirker udgør uden sammenligning vores største billedskat. Nationalmuseet har kendskab til kalkmalerier i over 650 kirker, og for første gang bliver der nu mulighed for at ringe til dem, hvis man er indehaver af en såkaldt smartphone.

Museet hopper med på app-trenden og præsenterer i næste uge ved en sammenkomst i Birkerød Kirke sin første mobile applikation, som kan sætte lyd i form af informationer og dramatik på nogle af de bedste kalkmalerier i 136 udvalgte kirker landet over.

Øret til væggen, som projektet er døbt, kan fra den 1. november hentes som en gratis applikation (program til computer eller mobiltelefon) til såkaldte android- og iPhone-mobiltelefoner. Applikationen omfatter kort, tekster, billeder og lyd, og via appen henvises til de pågældende kirker, når man er i nærheden af dem. Derefter er der mulighed for at gå ind i en guide, hvor man kan få mere at vide. For hver af de 136 kirker vil der være mindst tre lydfiler og i nogle tilfælde helt op til 12, som giver en samlet introduktion til kalkmalerierne i den pågældende kirke, forklarer udvalgte motiver i kirken og præsenterer dramatiserede fortællinger, hvor personerne på malerierne får lov til selv at fortælle deres historie. Fortællingerne er skrevet af konserveringstekniker Susanne Ørum fra Nationalmuseet og indtalt af professionelle skuespillere.

Alt i alt er der i forbindelse med Øret til væggen produceret over 13 timers lyd fordelt på over 600 lydfiler, fortæller museumsinspektør Sissel F. Plathe, der står som fagligt ansvarlig for projektet.

Middelalderkirkerne og deres kalkmalerier trækker i forvejen mange besøgende på udflugt rundt i landet. Nationalmuseet håber nu, at tilbuddet om den nye mobile applikation vil få et nyt og endnu bredere publikum i tale.

Vi håber og tror, at endnu flere vil få interesse for vore kalkmalerier og her ikke mindst de unge, som får mulighed for også at bruge deres smartphone i den forbindelse og stifte bekendtskab med kalkmaleriernes fascinerende univers, siger Sissel F. Plathe.

Et univers med et historisk tilbageblik over 700 år helt tilbage til de tidligste kalkmalerier fra 1000-tallets slutning og frem til rokokotiden i sidste halvdel af 1700-tallet.

Udviklingen af projekt Øret til væggen har kostet 864.000 kroner. Pengene er hentet fra en bevilling på i alt godt 4,6 millioner kroner, som Augustinus Fonden har doneret til en bevaringsplan for den danske kalkmaleriskat. I den forbindelse foretages den første samlede registrering af kalkmalerier i danske kirker, og den har været i gang siden 2005. De første undersøgelser viste, at kalkmalerier i flere kirker var i så ringe forfatning, at de stod i fare for helt at forsvinde. I flere kirker har man siden på grundlag af planen sat restaureringsarbejder i gang eller har allerede afsluttet dem.

Registreringen, som foretages i samarbejde mellem konservator Kirsten Trampedach og Sissel F. Plathe, har koncentreret sig om kalkmalerier med figurative motiver, og resultaterne er løbende lagt ud på hjemmesiden kalkmaleriinfo.natmus, hvor man kan klikke sig frem til oplysninger om de enkelte kirker.

Lige nu er de to museumsfolk i fuld gang med en registrering af de skjulte kalkmalerier, der gemmer sig over hvælv på kirkelofterne.

Det drejer sig om 160 kirker, og med enkelte undtagelser er det første gang, de registreres, siger Sissel F. Plathe.

Malerierne blev skjult, da kirkernes oprindeligt flade loft på et senere tidspunkt er blevet udskiftet med hvælvinger.

steens@k.dk

Tine Lindhardt  – Foto: Leif Tuxen.
Tine Lindhardt – Foto: Leif Tuxen. Foto: Nationalmuseet.
Den amerikanske professor Thomas L. Thompson er i morgen en af talerne ved Københavns Universitets konference om ytrings- og forskningsfrihed. – Foto: Kristian Djurhuus.
Den amerikanske professor Thomas L. Thompson er i morgen en af talerne ved Københavns Universitets konference om ytrings- og forskningsfrihed. – Foto: Kristian Djurhuus. Foto: Nationalmuseet.