Ringe kontrol med psykoterapeut-uddannelser

På det private marked for psykoterapeut-uddannelser er kontrollen med kvaliteten mangelfuld. Konsekvenserne kan være fatale, advarer eksperter

Et eksamensbevis er ikke altid en garanti. I hvert fald ikke når det gælder psykoterapeuter i Danmark. -
Et eksamensbevis er ikke altid en garanti. I hvert fald ikke når det gælder psykoterapeuter i Danmark. -. Foto: stock.xchng.

Et eksamensbevis er ikke altid en garanti. I hvert fald ikke når det gælder psykoterapeuter i Danmark. For selvom den terapeut, man opsøger, er uddannet fra en af landets 48 psykoterapeutskoler, er det ikke garanti for professionel behandling. Og det kan have fatale konsekvenser, advarer formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, professor Poul Videbech.

Hvis man går til en ikke-autoriseret behandler med sin depression, så risikerer man, at den bliver værre. Man risikerer endda selvmord, hvis den pågældende ikke er i stand til at opdage en forkert udvikling, siger han.

I Danmark betegner Sundhedsstyrelsen psykoterapi som alternativ behandling. Uddannelserne er private, og eleverne skal selv betale for skolegangen. Men på dette private marked er kontrol en mangelvare. Det eneste kvalitetsstempel, der findes, er en uddannelsesevaluering, som det er op til skolerne selv at tilmelde sig. Den er nemlig ganske frivillig, og koster derudover 40.000 kroner, som skolerne skal betale.

Evalueringerne bliver foretaget af den private konsulentvirksomhed Reflektor og er baseret på et sæt kvalitetskriterier, som Socialministeriet, Undervisningsministeriet og Sundhedsministeriet i fællesskab formulerede i 2005.

Direktør for Reflektor, Poul Schou, fortæller, at 15 af 48 skoler er i gang med at blive evalueret. Vil flere evalueres, er det op til skolerne selv at ansøge og gennemgå en såkaldt selv-evaluering, forklarer Poul Schou.

Tanken er, at de gennem selvevalueringen finder ud af, om en decideret evaluering er værd at bruge tid og penge på. Hvis et institut ikke lever op til et eller flere af kvalitetskriterierne, så er det et signal om, at instituttet skal arbejde videre med at skriftliggøre og implementere en forbedret praksis i deres tilbud om terapeutuddannelse.

Det betyder, at skoler, der ikke lever op til kvalitetskriterierne, uhindret kan fortsætte uddannelsen af kommende psykoterapeuter. Og det er ikke holdbart, mener Poul Videbech.

Der bør helt klart være en ordentlig kontrol på området. Jeg mener, at man skal være psykolog eller psykiater for at udøve psykoterapi eller tilhøre en anden gruppe med forstand på dette her, som for eksempel sygeplejersker, der tager en psykoterapi-uddannelse og arbejder under lægelig supervision, siger han.

En anden varm fortaler for mere kontrol er Torben Kirkegaard, der er ansat ved Dialogcentret og forfatter til en ny bog om alternativ behandling et område, der ifølge Torben Kirkegaard er stadig mere efterspurgt hos en voksende forbrugerskare.

Inden for alternativ behandling er der en tendens til, at forskellige uddannelsesdiplomer og beviser er nemme at få fat i, og at uddannelserne er relativt korte, men alligevel temmelig dyre for eleverne, siger han.

Hos Psykoterapeutforeningen, psykoterapeuternes interesseforening, er formand Erik B. Smith klar over, at der findes brodne kar i branchen.

Det er i vores interesse at få ryddet op, og derfor er vi i gang med flere initiativer, siger han og påpeger dog, at der selvfølgelig stilles specifikke krav til medlemmer af hans forening, der foreløbig tæller 648 registrerede medlemmer det fulde antal psykoterapeuter er usikkert.

Man skal have en godkendt eller evalueret uddannelse for at blive medlem. Ved at stille det krav har vi styr på, hvem der har vores forenings kvalitetstempel. Men det kan godt være, at vi skal blive bedre til at informere bredt, siger Erik B. Smith.

freya@kristeligt-dagblad.dk