Ritual for homoseksuelle vielser er vedtaget i Norge

De første par af samme køn kan sige ja foran Gud i den norske kirke 1. februar

Norske præster kan frit vælge, om de vil vie par af samme køn. Desuden kan de beslutte, om de vil bruge den gamle liturgi eller den nye, kønsneutrale ved traditionelle vielser.
Norske præster kan frit vælge, om de vil vie par af samme køn. Desuden kan de beslutte, om de vil bruge den gamle liturgi eller den nye, kønsneutrale ved traditionelle vielser. Foto: CHRISTIAN KOBER.

Med stemmerne 89 mod 29 vedtog kirkemødet i Trondheim i går et nyt ritual for vielse af homoseksuelle. Det betyder, at de første par af samme køn kan sige ja foran Gud i den norske kirke 1. februar.

Kirkemødet vedtog sidste år at indføre vielse af homoseksuelle efter over 40 års strid om spørgsmålet, der skabte store kløfter mellem de liberale og konservative grene af kirken. Modstandere af ritualet var også i går på talerstolen på hotel Scandic Nidelven i Trondheim, selvom slaget reelt blev tabt sidste år. Flere konservative har forladt kirken i protest.

Præster kan frit vælge, om de vil vie par af samme køn. Desuden kan de beslutte, om de vil bruge den gamle liturgi eller den nye, kønsneutrale ved traditionelle vielser.

I den nye tekst er sætningen ”mand og kvinde skal være ét” sløjfet.

Åben folkekirkes leder, Gard Sandaker-Nielsen, er glad for, at det er lykkes for den liberale liste at gennemføre beslutningen.

”Endelig har alle par mulighed for at gifte sig i kirken. I dag fejrer vi kærligheden,” siger hun til avisen VG.

Kirkemødet er den norske kirkes øverste beslutningsorgan og bliver afholdt i Trondheim, der var Norges hovedstad, da kristendommen blev indført. Mødet startede sidste onsdag og slutter i morgen.