Rod i kirkeskatten skyldes menneskelige fejl

CPR-registret indeholder mange fejl, fordi det blev indtastet manuelt, ligesom det også volder problemer, når indvandrere kommer til landet, og danskere flytter til udlandet, eller når folk melder sig ind i valgmenigheder

Jørgen Arpe Munksgaard, formand for Katolikker for lighed blandt trossamfund i Danmark, vurderer, at der findes mange katolikker, der ved en fejl er blevet meldt ind i folkekirken uden selv at være klar over det.
Jørgen Arpe Munksgaard, formand for Katolikker for lighed blandt trossamfund i Danmark, vurderer, at der findes mange katolikker, der ved en fejl er blevet meldt ind i folkekirken uden selv at være klar over det. Foto: Søren Staal.

Både katolikker, jøder og andre oplever stadig at blive meldt ind i folkekirken ved en fejl og kommer som konsekvens til at betale kirkeskat til folkekirken ofte i flere år.

LÆS OGSÅ: Flere hundrede betaler hvert år kirkeskat uden at ville det

Hos Kirkeministeriet er problemet langtfra nyt, og her ser man tre genkommende årsager til problemet.

De fleste fejlregistreringer stammer fra 1968, hvor CPR-registret blev oprettet, og alle indbyggernes oplysninger blev indtastes manuelt af offentligt ansatte. I 2003 blev kirkebøgerne tilmed digitaliseret, hvilket betyder, at man nu ikke længere kan kontrollere medlemsoplysningerne med et andet register og dermed heller ikke har nogen anden mulighed for at opdage en fejl, medmindre borgeren selv gør opmærksom på det, fortæller Torben Stær­gaard, kontorchef i Kirkeministeriet.

Hvis den borger, der bliver registreret som medlem af folkekirken, ikke selv opdager det på selvangivelsen, kan den fejl stå i mange år. For det er kun borgeren selv, der ved det. Men hvis man i mange år har betalt kirkeskat uden at være medlem, så er man i hvert fald en gang om året blevet gjort opmærksom på det. Det står på selvangivelsen helt specifikt, siger Torben Stærgaard.

Men er man jøde i fjerde-femte generation, er der altså ikke mange, der tjekker deres selvangivelse for at se, om de betaler kirkeskat. Desuden er mange af dem jo i en meget høj alder, siger Sarah Støttrup fra Det Mosaiske Troessamfund og tilføjer:

Har de ikke haft brug for os, for eksempel ved en navneændring, har vi heller ikke opdaget fejlen.

Jørgen Arpe Munksgaard, formand for Katolikker for lighed blandt trossamfund i Danmark, vurderer, at der findes mange katolikker, der ved en fejl er blevet meldt ind i folkekirken uden selv at være klar over det.

Der er jo masser af mennesker, hvor det aldrig kommer frem. Men vi har altså oplevet adskillige tilfælde, hvor det er blevet opdaget, og hvor overraskelsen har været stor hos de pågældende mennesker. Så jeg tør roligt sige, at det også er tilfældet hos mange andre.

Fejlregistreringerne skyldes dog ikke kun CPR-registret. En stor del af fejlene sker, når indvandrere kommer til landet, eller når danskere flytter til udlandet i en længere periode. Det var tilfældet i hele 43,9 procent af tilfældene i opgørelsen fra 2010, og tidligere er flere katolikker ved en fejl blevet meldt ind i folkekirken, fordi de ved indrejse afkrydsede et felt om, at de var døbt.

Hans Henrik Lund, daglig leder ved Kirkernes Integrationstjeneste, vurderer, at op mod 500-1000 nydanskere igennem årene kan være meldt ind i folkekirken ved en fejl, særligt ved indrejse.

Hvis de ved en fejl er blevet meldt ind i folkekirken, så opdager de det aldrig selv.

Han påpeger, at mange indvandrere hverken kender til skattesystemet eller de digitale medier, hvis de kommer fra en afrikansk landsby eller en mangeårig tilværelse i en flygtningelejr.

Der er også en sprogbarriere. Bliver de spurgt, om de vil være medlem af folkekirken, svarer flere måske ja, fordi de som kristne ser sig selv som en del af kirken, selvom det måske ikke lige er folkekirken.

Ifølge Torben Stærgaard aftalte Kirkeministeriet, CPR-kontoret og Indenrigsministeriet sidste år at forbedre vejledningsmaterialet ved indrejse for at komme problemet til livs.

Endelig er også medlemskab af en valgmenighed en faldgrube. Valgmenigheder er en del af folkekirken og under biskoppens tilsyn, men har friere rammer end folkekirken. Disse er selvfinansieret af deres medlemmer, som derfor ikke betaler kirkeskat til folkekirken, men alligevel går det en gang imellem galt. I disse tilfælde har enten sogn, kommune eller Skat fejlbehandlet et medlemskab af en valgmenighed.