Prøv avisen

Vatikanet underkender katolsk biskop i sag om dansk præst

”Jeg må tage det til efterretning, at Vatikanets højesteret har anlagt et andet synspunkt i sagen, end jeg har gjort," lyder det fra den katolske biskop Czeslaw Kozon. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Den katolske biskop Czeslaw Kozon har handlet uretmæssig mod en dansk præst beskyldt for seksuelle krænkelser, siger en dom fra Vatikanet. Biskop har taget dommen til efterretning, mens præst vil have genoprettet sit rygte

Det var ulovligt, hvad Københavns katolske biskop, Czeslaw Kozon, foretog sig i 2012, da han forbød præsten Stephen Holm at fungere ved offentlige gudstjenester. Det har den 74-årige præst fra Sorø for nylig fået den katolske kirkes højeste retsinstans, den apostolske Signaturas, ord for efter at have klaget over biskoppen.

Dermed slutter et langvarigt forløb for Stephen Holm, der begyndte i 2010, hvor han blev beskyldt for seksuelle krænkelser.

Flere personer havde klaget til biskop Czeslaw Kozon over angivelig upassende opførsel fra præstens side, blandt andet i form af befamling. Politiet undersøgte sagerne, der imidlertid blev henlagt som forældede. Kirken selv foretog også en undersøgelse, der konkluderede, at vidneudsagnene mod Stephen Holm var troværdige, men at der ikke forelå afgørende beviser. Stephen Holm føler sig udsat for et justitsmord, idet forundersøgelsens konklusion ifølge ham uretmæssigt blev offentliggjort.

Præsten gik efterfølgende på pension, men to år senere kom sagerne op til overfladen igen. I nogle artikler i Kristeligt Dagblad blev den katolske kirke kritiseret for fortsat at lade Stephen Holm fungere som præst og have kirkelige funktioner ved arrangementer, hvor børn og unge kunne deltage.

Efter en række klager udsendte biskoppens daværende generalvikar Lars Messerschmidt den 20. juni 2012 følgende meddelelse til alle sogne, menighedsrådsformænd og ordenshuse:

”På biskoppens vegne skal jeg meddele, at pastor Stephen Holm af biskoppen dags dato er blevet pålagt kun at fejre messe i sit privatkapel i Sorø og i det hele taget ikke at udøve nogen funktioner i forbindelse med offentlige gudstjenester og valfarter.”

I samme skrivelse blev kirkelige ledere pålagt ikke at invitere Stephen Holm til at udføre nogen kirkelige handlinger fremover. Præsten, der aldrig blev sigtet, klagede, og har altså nu fået medhold. Den apostolske Signatura i Rom afsagde dommen i november, og de efterfølgende måneder er for Stephen Holm gået med at få den oversat fra latin. Han er nu en lettet mand.

”Det har fyldt mig med både glæde og undren. For i lang tid gik jeg egentlig og var sikker på, at der ikke ville komme noget ud af det. Jeg er forbavset og glad over, at min kirke overordnet værdsætter lov og retfærdighed så meget, at dens højeste retsinstans interesserer sig for en lille provinspræst som mig i et lille, ubetydeligt bispedømme,” siger han.

I foråret udsendte biskop Czeslaw Kozon en pressemeddelelse om dommen. Her kunne han meddele, at Stephen Holm igen frit kan udøve sin præstegerning i det omfang, han bliver bedt om det. Den mulighed har præsten flere gange gjort brug af. På søndag skal han forestå messen i to kirker i Jylland.

Ifølge den italienske religionssociolog Massimo Introvigne er det ikke usædvanligt, at Den apostolske Signatura underkender en biskop. Det er dét, den eksisterer for, siger han, men bemærker, at dommen blev afsagt af signaturaens relativt nye præfekt, den franske kardinal Dominique Mamberti.

”Han er en glimrende jurist. Han er mindre sensitiv end sine forgængere i forhold til større politiske spørgsmål, men i høj grad fokuseret på den retsmæssige substans i sagerne. I dette tilfælde har han vurderet, at der simpelthen ikke var nok beviser til at retfærdiggøre biskoppens sanktioner mod præsten,” siger Massimo Introvigne, som etablerede og leder den internationale forskningsenhed Center for Studies on New Religions, og som var hovedforfatter til ”Enciclopedia delle religioni in Italia” (Italiens religioners encyklopædi).

For Stephen Holm slutter sagen imidlertid ikke med, at han nu frit kan udføre kirkelige funktioner igen. Han er utilfreds med, at biskoppen ikke har forholdt sig til den del af afgørelsen, der taler om manglende beskyttelse af præsten og hans rygte.

”Det er ikke nok, at biskoppen har ophævet mit forbud om at fungere ved offentlige kirkelige handlinger. Han bør nu gøre noget for at imødegå de æreskrænkelser, som jeg på grund af hans passivitet har måttet leve med i otte år. Han agter ikke på nogen måde at råde bod på det, hvilket min advokat nu meddeler Rom,” siger han.

Biskop Czeslaw Kozon betragter imidlertid sagen som afsluttet:

”Jeg må tage det til efterretning, at Vatikanets højesteret har anlagt et andet synspunkt i sagen, end jeg har gjort. Derfor har jeg ophævet det pålæg om, at Stephen Holm ikke må holde offentlige gudstjenester. Det er dét, dommen tilsiger mig, og så har jeg ikke mere at gøre i sagen, som jeg i øvrigt ikke kan kommentere yderligere, da det er en personsag,” siger han.

Stephen Holm benægter fortsat beskyldningerne om seksuelle krænkelser.

”Jeg er en smule træt af vedvarende at skulle svare på noget, som nu tre retsinstanser har afgjort. En af anmelderne fra dengang har i øvrigt sidste år sendt mig en undskyldning for sin aktivitet.”