Prøv avisen

Ruth Evensen: Man skal ikke fortryde ting, man har gjort af overbevisning

Ruth Evensen, tidligere formand og grundlægger af det nu nedlagte Faderhuset. Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Faderhusets grundlægger, Ruth Evensen, har nedlagt sin menighed på Lolland. Hun afviser, at hun vil etablere en ny kirke

Du har fortalt, at I nedlægger Faderhuset efter hetz- og hadekampagne. Hvad er det konkret, I er blevet kritiseret for, som du mener er hetz?

Vi har nået et mætningspunkt efter i et årti at have været mediernes yndlings-objekt for mobning af værste skuffe. Vi ønsker at stå som enkeltpersoner med hver vores holdninger og arbejde og fungere i hverdagen uden at skulle stigmatiseres som en gruppe.

Er der noget som helst i dit virke som Faderhusets frontfigur gennem de seneste årtier, som du har fortrudt?

LÆS OGSÅ: Forskere: Kritikken af Faderhuset har været urimelig

Der er en del, jeg kunne overveje, om jeg har fortrudt på grund af de omkostninger, der har været forbundet med det, men nej. Køb af Ungdomshuset: Nej, det har jeg ikke fortrudt. Vi søgte som menighed et sted at være. Et sted, hvor vi kunne skabe café, musiksted med videre for flere end os selv. Huset var til salg. Den kamp, der fulgte, havde intet med os at gøre. Vi var ikke imod de autonome eller nogen andre. Kommunen svigtede, vi købte sorteper, måtte rive ned på grund af dårlig stand, rotter, faldlemme med videre.

Man skal ikke fortryde ting, man har gjort af overbevisning. Man kan fortryde ting, man har gjort ondt imod andre, men det var ikke tilfældet her. Det har været hårdt at tage sig af mennesker, som senere vender sig imod en, når de har opbrugt deres miljøog går videre i deres liv og i nogle tilfælde går ud og fortæller løgnehistorier. Men nej, jeg vil fortsat hjælpe mennesker, som beder om det, i det omfang jeg kan.

I er blevet kritiseret for at være dårlige til at fortælle om, hvad I står for, og at det har gjort mange i lokalsamfundet nervøse. Kunne I være bedre til at gå i offentligheden og fortælle om, hvad I står for?

Vi har lagt vores gudstjenester ud på nettet de seneste 14 måneder, så alle kan følge med i, hvordan vores gudstjenester er. Alle har altid været velkomne. Vi har aldrig sagt nej til nogen. Vi har haft mennesker og filmhold i dagevis gående rundt iblandt os. Vi har drevet hotel, hvor dørene er åbne fra morgen til sen aften. Vi har et motionscenter i byen, som er åbent for alle og gratis, og det har mange fra byen besøgt. Vi har svaret på alle henvendelser, haft utallige interviews og skoleklasser på besøg. Vi har haft lokale i vores hjem, er gode venner med mange i byen uden for Faderhuset. På hotellet har vi afholdt grundlovsdag med fuld terrasse, hvor jeg har holdt talen, og det er også lagt på nettet.

Det er svært at se, hvordan vi har kunnet være mere åbne.

Du har flere gange givet udtryk for, at Gud leder dig. Hvad er Guds plan for dig i den kommende tid?

Det er godt spurgt. Jeg tror, det bliver en stille tid, forhåbentlig med tid til læsning og tid til at skrive, måske en bog mere.

Du har fortalt, at du vil fungere som en slags mentor og konsulent for nogle af de virksomheder, der er grundlagt på Lolland af folk med tilknytning til Faderhuset. Hvem skal have det åndelige ansvar for de 70 til 100 mennesker, som ifølge jer selv deltog hver søndag ved gudstjenesterne på Bandholm Hotel?

Min mentorfunktion er begrænset, eftersom de virksomheder, som jeg har været med til at starte, kører fint uden mig. Men jeg er altid til rådighed, hvis nogen har brug for mig, specielt dem, jeg har været på sidelinjen af i mange år.

Der er ikke noget formaliseret ansvar for de mennesker, der har været i Faderhuset, men folk tager sig af hinanden og har det godt. Hvis de vil i kirke, kan de jo opsøge en.

Flere iagttagere har udtalt, at de forventer, du og andre fra Faderhuset vil grundlægge en ny menighed i en eller anden form. Hvad vil du sige til dem?

LÆS OGSÅ: Eksperter: Faderhuset vender tilbage

Jeg er ikke bekendt med nogen, der vil starte en menighed, og det vil Knut (ægte-manden, red.) og jeg heller ikke.

Faderhuset har både solgt Jagtvej 69 og Bandholm Hotel. Hvad sker der med jeres penge, nu hvor I har nedlagt menigheden?

Der er ingen penge involveret. I begge tilfælde er der tale om at overtage restgælden. Faderhuset går i nul ved lukning.

Flytter du og din mand nu fra Bandholm?

Det er sandsynligt.

Ruth Evensen har ikke ønsket at deltage i et mundtligt interview. Derfor er artiklens svar sendt pr. e-mail.