Prøv avisen
Nye tiltag i kirker

Rutsjebane i katedral til debat

Et farverigt cirkustårn står nu inde i den gamle katedral i Norwich. Konstruktionen skal bringe besøgende tættere på loftsudsmykningen, før de tager en rutsjebane ned. – Foto: Bill Smith/Norwich Cathedral

Præster forsvarer populære tiltag, der skal tiltrække nye kirkegængere

Tivoliseringen af kirken er komplet. Sådan lyder meldingen efter den anglikanske middelalderkatedral i Norwich har opsat et næsten 20 meter højt farverigt tivolitårn, så besøgende kan tage kirkehvælvingerne i øjesyn, før de snupper rutsjebanen ned.

Men det er ikke kun en rutsjebane – det er også en glidebane, og det seneste eksempel på, hvordan flere katedraler i Church of England forsøger at tiltrække nye besøgende. I Rochester har man installeret en minigolfbane, Peterborough Cathedral har lagt hus til en gin- og proseccofestival, og i Edmundsbury Cathedral i Bury St Edmunds er der over sommeren afholdt yoga-undervisning. Alle er eksempler fra denne sommer, og det seneste tiltag er rutsjebanen i Norwich.

”Der er en glidende grænse mellem hån og blasfemi. Det er hån, fordi det behandler Gud som en turistattraktion. Men det bliver blasfemi for folk med en martyrtro, for katedralerne er den materielle legemliggørelse af Kristus, og folk har betalt med deres liv for at tro på Kristus,” lyder kritikken fra biskop Gavin Ashenden til avisen Daily Telegraph.

Han har tidligere været anglikansk præst, men forlod Church of England i protest imod, at kirken blev mere liberal. Han er nu biskop i Christian Evangelical Church, der er en konservativ udbryderkirke fra den anglikanske kirke i USA.

I Norwich afviser initiativtagerne fuldstændig kritikken.

”Rutsjebanen er en mulighed for lidt feriesjov, men vi håber også, at det vil hjælpe vore besøgende til at komme tættere på vore vidunderlige middelalderskulpturer under loftet, som er en af de sande skatte i katedralen og i vores fine by,” lyder det fra den stedlige præst Andy Bryant i en pressemeddelelse.

Han fik idéen under et besøg i Det Sixtinske Kapel. I Norwich er der over tusind små skulpturer, som fortæller bibelhistorier, men de sidder så højt oppe under hvælvingerne, at de ikke er til at se fra gulvet.

Rutsjebanen åbnede i sidste uge og vil kun være der midlertidigt. Det koster to pund svarende til omkring 16 kroner at få en tur.

Åbningen fandt sted kun en uger, efter katedralen i Rochester ryddede kirkebænkene og byggede en minigolfbane, som vil være åben igennem hele august.

”Med begivenheder som denne kan vi fortælle folk om vores tro på Jesus. Som ærkebiskoppen af Canterbury har sagt, gør vi ikke vores job godt nok, hvis vi ikke kan finde ud af at have det sjovt i vore katedraler,” siger provst Matthew Rushton til nyhedsstationen BBC.

Men for kommentatoren Libby Purves fra avisen The Times er det udtryk for en nedslående tendens i Church of England.

”Kunst og musik af den tankevækkende og meditative slags har altid passet godt til kirkebygninger, og det er klart, at de har behov for at tjene penge til reparationer. Men latterlig tivolisjov er anderledes. Den anglikanske kirke har gennem lang tid udviklet en tendens til det tåkrummende, undskyldende og til at glide høfligt af på vantro og hån i stedet for at imødegå det i en robust og glad tro,” lyder kritikken fra Libby Purves.8

Rutsjebanen er en mulighed for lidt feriesjov, men vi håber også, at det vil hjælpe vore besøgende til at komme tættere på vore vidunderlige middelalderskulpturer under loftet, som er en af de sande skatte i katedralen og i vores fine by

Andy Bryant, præst i Norwich