Rød regering vil afskaffe Kirkeministeriet

MED AFSTEMNING Hvis rød blok vinder valget, får folkekirken sin egen forfatning. Dermed bliver Kirkeministeriet afskaffet eller erstattet af et religionsministerium. Det vil svække religionsfriheden, mener De Konservative

Med døden er menneskets muligheder udtømt, skriver Kirsten Kjærulff.
Med døden er menneskets muligheder udtømt, skriver Kirsten Kjærulff. Foto: Torben Åndahl Denmark.

Får Danmark en rød regering efter valget, vil landets nye kirkeminister arbejde på at afskaffe sin egen ministerpost.

Ifølge partierne i rød blok er det på tide, at folkekirken får sin egen forfatning, som Danmarks grundlov har lagt op til siden sin tilblivelse. Og når folkekirken dermed bliver herre i eget hus, er der ikke længere brug for et kirkeministerium, lyder det fra Socialdemokraterne, SF og De Radikale.

Vi går i gang med at arbejde på en moderne forfatning for folkekirken, hvis vi kommer i regering. Vi har i vores finanslovsudspil sat penge af til en arbejdsgruppe til formålet. Det er ikke holdbart, at staten påtager sig ansvaret som arbejdsgiver og er chef for folkekirkens økonomi. Det piller selvfølgelig ved kirkeministerens funktion. Der skal være et selvstændigt religionsministerium eller et kontor vedrørende religiøse vilkår i Danmark, siger Socialdemokraternes kirkeordfører Karen Klint.

Hun understreger, at planen ikke strider imod partiformand Helle Thorning-Schmidts budskab i går om at bevare den statslige binding til folkekirken, som den er formuleret i Grundloven.

LÆS OGSÅ:
Hvorfor er Scientology ikke anerkendt?

Ligeledes vil SFs kirkeordfører og kirkeministerkandidat i en rød regering, Pernille Vigsø Bagge, arbejde hen imod, at kirkeministerposten bliver overflødiggjort ad åre og erstattet af en religionsministerpost.

Vi sætter en udredning i gang med det samme, hvis vi får regeringsmagten. Min vision for folkekirken er, at den bliver sat fri til at stå på egne ben og får en selvstændig forfatning eller styrelseslov, så folketingspolitikerne ikke længere skal bestemme på folkekirkens vegne, siger hun.

Det samme mener De Radikales kirkeordfører Bente Dahl, som påpeger, at stadig flere folketingsmedlemmer er ligeglade med folkekirken:

Folketinget er derfor mindre og mindre skikket til at være kirkens overhoved. Derfor er tiden inde til, at folkekirken selv kan agere og sige noget, og derfor skal der laves en kirkeforfatning. Når Folketinget ikke længere skal være kirkens øverste myndighed, behøver vi ikke et kirkeministerium.

Ifølge kirkehistoriker med speciale i kirkeret Jørgen Stenbæk opgiver man på længere sigt forbindelsen mellem folkekirken og staten, hvis man giver kirken sin egen forfatning.

Og hvis en kommende regering får held med at adskille stat og kirke med afskaffelsen af Kirkeministeriet som et afgørende skridt, risikerer man at svække religionsfriheden i Danmark. Det mener De Konservatives kirkeordfører Charlotte Dyremose, der henviser til Grundlovens paragraf 4, som handler om folkekirkens særstatus.

Folkekirken er skrevet ind i Grundloven, og det er med til at sikre, at vi i Danmark modsat andre sekulære lande har frihed til at have religiøse symboler i det offentlige rum. Det har flere domme ved menneskerettighedsdomstolen bekræftet. Men vil man adskille stat og kirke, kan man ikke beholde folkekirken i Grundloven. Og dermed risikerer vi, at religionsfriheden generelt bliver begrænset, siger hun.

Folkekirken risikerer også, at politiserende præster undergraver den folkelige bredde, mener formand for Folketingets kirkeudvalg, Britta Schall Holberg (V):

LÆS OGSÅ:
Rødt ministerium vil ligestille religioner

Det ville være en ulykke for folkekirken. Den tilknytning, folkekirken i dag har til staten, er grundlæggende for, at kirken kan bevare sin rummelighed.

Kirkeminister Per Stig Møller (K) har bebudet, at han er klar til at udforme en forfatning for folkekirken, men kun hvis folkekirken selv beder om det.