Prøv avisen

Så mange muslimer er der i Danmark i 2030

Verdens muslimske befolkning vil vokse med 35 procent de kommende 20 år. I Danmark er antallet af muslimer fordoblet i løbet af 20 år, viser ny opgørelse.Her et foto fra Istiqlal-moskeen i Jakarta i Indonesien, Asiens største moske. Foto: Klaus Holsting

Verdens muslimske befolkning vil vokse med 35 procent de kommende 20 år. I Danmark er antallet af muslimer fordoblet i løbet af 20 år, viser ny opgørelse

Muslimer vil udgøre en stigende del af verdens befolkning, men slet ikke i så stort et omfang som tidligere antaget.

Det er konklusionen i en stor undersøgelse, foretaget af religionsforskningscentret Pew Forum.

I undersøgelsen har forskerne set på antallet af muslimer i stort set alle verdens lande, og herefter beregnet sig frem til den fremtidige muslimske befolkning på baggrund af demografiske, sociale og økonomiske data.

Sanlet set vurderer forskerne, at mens der i dag er godt 1,6 milliarder muslimer i verden, vil tallet i 2030 være steget til 2,2 milliarder. I samme periode vil verdens samlede befolkning stige fra 6,9 milliarder til anslået 8,3 milliarder.

Undersøgelsen omfatter også Danmark, hvor der siden 1990 er sket en fordobling i antallet af muslimer, fra 109.000 til 226.000 muslimer i 2010. I dag udgør muslimer 4,1 procent af den samlede danske befolkning.

DOKUMENTATION:Se væksten i muslimer i Danmark

I de kommende 20 år vil antallet af muslimer i Danmark stige til 317.000, svarende til 5,6 procent af den samlede danske befolkning i 2030.

Undersøgelsen bekræfter dermed tidligere antagelser om, at muslimer vil udgøre en stigende andel af verdens befolkning. Men væksten vil aftage i fart, vurderer forskere med henvisning til, at stadig flere muslimske kvinder får en uddannelse samt af flere muslimer flytter ind til byerne.

Netop disse faktorer er ofte årsag til et lavere fødselstal, hvilket får eksperter til at advare mod skræmmebilleder, såsom "islams globale dominans".

"Der findes en overvældende antagelse af, at muslimer er ved befolke hele jorden, og de væksten ikke kun sker i de muslimske lande, men at de også vil dominere Europa og kort efter USA", lyder det i New York Times fra Amaney A. Jamal, ekstern lektor i politik ved Princeton Universitet og en af forskerne bag Pew Forums undersøgelse.

"Tallene kommer dog slet ikke i nærheden af den antagelse. Jeg ser på disse tal og undrer mig over, hvor al hysteriet kommer fra", siger Amaney A. Jamal.