Prøv avisen

Sømandshjem er ved at forsvinde

Thyborøn Sømandshjem har siden oprettelsen i 1917 udgjort en markant del af havnefronten, og den lokale opbakning til hjemmet er stor, selvom det fortsat kniber med at få balance i regn- skabet. - Foto: Foto: Jens Bach

Engang var der 42 sømandshjem i Danmark. I dag er der otte. De holder sig oven vande gennem hoteldrift

Sømændene forsvinder fra de danske havne. Og det samme gør de historiske danske sømandshjem. Dem var der engang 42 af. I forrige uge var der ni, men nu er også Thyborøn Sømandshjem solgt efter et årsregnskab, der viste et underskud på næsten 700.000 kroner.

Resten regner med at overleve. Men det afhænger af hoteldrift og indtægter fra turister.

Selvfølgelig har vi en berettigelse, siger Tinna Glisbo, den ene del af bestyrerparret på Fredericia Sømandshjem.

Men vi skal have penge til at udføre sociale aktiviteter, og dem finder vi på hoteldriften.

I Fredericia er der stadig daglige fem-seks skibe, der anløber havnen, så der er ifølge Tinna Glisbo altid mindst 30 søfolk på hjemmet hver dag. Og oksesteg og budding trækker over 100 spisende lokale gæster hver søndag.

Sømandshjemmene er fordi de skal være hjemlige dyre i drift. De er åbne fra tidlig morgen til sen aften alle ugens dage, og der serveres typisk mad tre gange dagligt.

I Hvide Sande hedder det fra bestyrer Gert Svendsen, at man også er nødt til at tænke nyt.

Herude er der vel 25 både tilbage, og det kan vi ikke leve af. Jeg tror, man for eksempel kunne udvide sømandshjemmenes opgave til også at omfatte lokalsamfundene, så missionen også rækkes ud til det søfartsrelaterede på land, siger han.

Også formanden for Skagen Sømandshjem, sognepræst Per Rasmussen, mener, at man er nødt til at afpasse sig en virkelighed, hvor sømændene er færre, og skibene er større.

Der er ikke noget i vejen med at tjene til driften ved hotelvirksomhed. Det er ærgerligt, men det er den virkelighed, vi står i, siger han.

Det kan godt være, at det både med sømænd og sømandshjem er et stykke Danmarkshistorie, som er ved at forsvinde.

Men det er en naturlig udvikling, at der kun er otte sømandshjem tilbage. Sådan ser virkeligheden ud. Der er ikke mange havne tilbage, hvor der anløber store skibe. Det må sømandshjemmene også indrettes efter, siger Per Rasmussen.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk