S og V: Vi bør gå forrest i beskyttelse af forfulgte kristne

Netop vedtaget resolution fra Europa-Parlamentet om Islamisk Stats systematiske forfølgelse af religiøse mindretal bør følges op af Danmark, så forfulgte minoriteter ikke bliver glemt i forhandlinger om Syriens fremtid

Politikere fra S og V er enige om, at Danmark bør gå forrest i arbejdet for at stoppe kristenforfølgelser. Billedet forestiller yazidi-flygtninge, som er flygtet fra Islamisk Stat i Irak.
Politikere fra S og V er enige om, at Danmark bør gå forrest i arbejdet for at stoppe kristenforfølgelser. Billedet forestiller yazidi-flygtninge, som er flygtet fra Islamisk Stat i Irak. Foto: Anadolu Agency.

Under weekendens historiske møde i Cuba opfordrede pave Frans og den russisk-ortodokse patriark Kirill til en styrket indsats for de forfulgte kristne i Mellemøsten. Og for nylig vedtog Europa-Parlamentet en resolution, som kategoriserer Islamisk Stats systematiske forfølgelse af religiøse mindretal som folkemord.

Nu bør Danmark tage tråden op og lægge pres på FN i kampen for at sikre de religiøse minoriteters fremtid i regionen. Det mener Daniel Toft Jacobsen (S), der også er formand for et nystiftet dansk netværk for tros- og religionsfrihed.

”Det er afgørende, at vi fra dansk side er bannerførere i den internationale kamp for tros- og religionsfrihed. Det er et område, hvor vi har en stærk dansk tradition for åndsfrihed og for fredelig sameksistens på tværs af religion og kultur. Forfølgelse af religiøse mindretal er et påtrængende problem i verden i dag, og derfor bør indsatsen for tros- og religionsfrihed i lighed med de andre grundlæggende frihedsrettigheder stå højt på den danske udenrigspolitiske dagsorden,” siger Daniel Toft Jacobsen.

Konkret opfordrer han regeringen og udenrigsminister Kristian Jensen (V) til at lægge pres på FN for at anerkende Islamisk Stats forfølgelse af religiøse mindretal som folkedrab. Han opfordrer desuden regeringen til at støtte oprettelsen af en permanent særlig EU-repræsentant for tros- og religionsfrihed, som resolutionen lægger op til.

Venstres udenrigspolitiske ordfører, Michael Aastrup Jensen, som også er medlem af Europarådets parlamentariske forsamling, er enig i behovet for konkret handling på området.

”Det er skrækindjagende, hvad der foregår i Syrien og Irak i øjeblikket. Det internationale samfund har en kæmpe opgave i at beskytte de religiøse mindretal, herunder at arbejde for, at de, som er flygtet fra forfølgelse, kan vende tilbage. Ikke mindst nu under forhandlingerne om en våbenhvile, hvor der er en risiko for at glemme det spor, er det vigtigt, at Danmark og andre vestlige lande fastholder fokus på den akutte beskyttelse af de religiøse mindretal og den mere langsigtede indsats for religionsfrihed i de mellemøstlige lande,” siger Michael Aastrup Jensen.

Han ser dog ikke ansættelsen af en særlig EU-repræsentant som løsningen på problemet, men mener i stedet, at det skal indgå i de konkrete forhandlinger om regionens fremtid.

Han anerkender, at mange vestlige lande, herunder Danmark, i disse år befinder sig i et udenrigspolitisk dilemma mellem en idealistisk og international kamp for grundlæggende frihedsrettigheder og et mere snævert fokus på nære, nationale interesser.

Et dilemma, som senest blev adresseret af regeringens særlige udenrigspolitiske rådgiver Peter Taksøe Jensen, som har argumenteret for en mere pragmatisk, og mindre idealistisk udenrigspolitik.

”Men uanset hvad Peter Taksøe Jensen når frem til, når hans rapport ligger klar til maj, vil det fortsat være Venstres holdning, at Danmark har en forpligtelse til at være demokratiets og frihedsrettighedernes forkæmper. For hvis ikke vi gør det, hvem gør så?”.

Siden regeringen i sit regeringsgrundlag fra juni 2015 lagde særlig vægt på at styrke det internationale samarbejde for at beskytte kristne minoriteter, har regeringen ved flere lejligheder mødt kritik for ikke at tage konkrete ini-tiativer på området. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Kristian Jensen (V), som er bortrejst.