Prøv avisen

Overblik: Sådan gik menighedsrådsvalget i konfliktsogne

Selvom tirsdagens menighedsrådsvalg nu de fleste steder har afgjort, hvordan de enkelte kirker ledes de næste fire år, er der stadig mulighed for at opstille lister til kampvalg. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Selvom landets menighedsrådsvalg ser ud til at være foregået i nogenlunde fred og fordragelighed, er der sket store omvæltninger nogle steder. Men loven tillader kampvalg i flere uger efter afstemningen, så resultaterne kan ændre sig

Klik her og få de seneste opdateringer om menighedsrådsvalget 2020.

I Vestervig Sogn i Nordvestjylland har striden om en snarligt pensioneret sognepræsts fremtidige ansættelsesforhold haft stor betydning for menighedsrådsvalgets udfald. Her er ingen af de tidligere medlemmer blevet genvalgt, og derfor består rådet nu af seks nye frivillige. Ifølge den afgående formand, Margit Nørgaard, skyldes jordskredsvalget et fremmøde fra de lokale underskriftindsamlere, som gerne ser, at den 70-årige præst Claus Nybo får to år mere i sognet. Striden om forlængelsen skyldes blandt andet, at flere kirkegængere i Agger i mange år har søgt andre steder hen for at gå i kirke, fordi man ikke har kunnet stå inde for Nybos teologi, forlyder det. Men mange i sognet ønsker altså at beholde den populære præst.

Københavns Domkirke har de seneste år lagt ramme til nogle dramatiske menighedsrådsmøder. Kristeligt Dagblad har tidligere beskrevet, hvordan en konflikt mellem særligt domprovst Anders Gadegaard og menighedsrådsmedlem Mogens Lønborg har skabt furore. Og mandagens menighedsrådsvalg var ingen undtagelse. Tilstedeværende beskriver, hvordan Mogens Lønborg og den nuværende formand, Anne Dorte Schwarz-Nielsen, gik i clinch med hinanden under en debat om menighedsrådets arbejde. Førstnævnte trak efterfølgende sit kandidatur, og sidstnævnte blev slet ikke valgt ind, hvorfor rådet nu ser ud til at skulle finde en ny formand.

I Bredballe Sogn ved Vejle var et stort antal medlemmer fra Facebook-gruppen ”Red Bredballe Kirke” mødt op for at bakke op om de kandidater, som i nogle år har talt imod en nedrivning af den lokale kirke. Opbakningen virkede tilsyneladende efter hensigten, for efter valget i går er der et flertal af menighedsrådets medlemmer, som aktivt taler imod planen om at fjerne Bredballe Kirke for at gøre plads til en ny. Mange af de fremmødte har dog nok ikke været opmærksomme på, at en decideret nedrivning ikke har været på tale siden oktober 2018, lyder det fra et genvalgt medlem af menighedsrådet.

Selvom tirsdagens menighedsrådsvalg nu de fleste steder har afgjort, hvordan de enkelte kirker ledes de næste fire år, er der stadig mulighed for at opstille lister til kampvalg. Ifølge loven skal kandidatlister være indleveret senest fire uger efter den ordinære valgforsamling. Det vil sige senest tirsdag den 13. oktober.