Efter smitte ved kagebord og korsang: Sådan har folkekirken håndteret smitteudbrud

Fællesspisning, korsang og præstekursus mistænkes for at have ført til smitteudbrud i kirkelige sammenhænge. Kristeligt Dagblad bringer her fire eksempler på håndteringen af coronaudbrud i folkekirken

Smitteudbrud mistænkes at være startet hos Frederikssund Kirke, Nordsjælland, Godthåbskirken og Kingos Kirke i København, Samt ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. Fotos: Leif Tuxen.
Smitteudbrud mistænkes at være startet hos Frederikssund Kirke, Nordsjælland, Godthåbskirken og Kingos Kirke i København, Samt ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. Fotos: Leif Tuxen.

Godthåbskirken, København

Måske var det en corona-smittet korsangers spytdråber, der regnede ned over menigheden fra kirkens pulpitur, som smittede flere ved en gudstjeneste den 13. september. Heriblandt alle seks medlemmer af koret. Men det kan også have været en fra menigheden, som gik rundt og smittede uden at vide det og efterfølgende bragte smitten med sig til Frederiksberg Friskole, som en uge senere blev lukket helt. 67 blev sammenlagt smittet de to steder.

Selvom kirkens kordegn Mette Pind Oesten under pandemien har gjort, hvad hun kunne for at overholde myndighedernes retningslinjer ved kirkens arrangementer, lykkedes det alligevel smitten at sprede sig under gudstjenesten – selv til en forsigtig præst, der uddelte nadver med mundbind. Han hedder Martin Elvstrøm-Vieth, er i dag coronafri og fortæller, at kirken har lukket helt for ”ikke-nødvendige arrangementer”.

”Det er eksempelvis foredragsaftener, sangaftener, og det er kor, som vi har nogle stykker af. Man kan sige, vi kører på nødblus lige for tiden. Det vil sige, at der kun afholdes gudstjenester, konfirmandundervisning og så lidt babysalmesang,” siger Martin Elvstrøm-Vieth. Han holder nu så vidt muligt alle samtaler over telefonen. Derudover bliver der holdt i hånd i hanke med, hvem der kommer i kirken, og hvem der har adgang til fødevarer i kirken.

Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, København

18 nyuddannede præster fra hele landet deltog torsdag den 19. november i et obligatorisk efteruddannelseskursus i København. Indtil videre er mindst 7 af de 18 deltagere blevet konstateret positive for covid-19. En deltager ved kurset fortæller til kirke.dk, at alle coronarestriktioner blev overholdt til punkt og prikke. Deltagerne sad med afstand, og deres forplejning var portionsanrettet.

Fredag morgen fik den eksterne kursusleder symptomer på sygdommen og fik efterfølgende en positiv test, men angav til FUV, at hun ikke havde været i nærkontakt med nogen. Mandag den 23. november blev alle kursusdeltagere dog kontaktet af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) i København, der havde stået for kurset. De blev opfordret til at tage en test og eventuelt gå i selvisolation.

Men FUV burde have været hurtigere ude, mener en vikarierende præst Rasmus Jensen, der blev smittet på det pågældende kursus. Han siger til kirke.dk, at han burde være blevet informeret allerede morgenen efter, hvor kursuslederen udviste symptomer. Havde han haft den oplysning, ville han ikke have gennemført en aftengudstjeneste fredag og et konfirmandarrangement, som han altså endte med at stå for som bærer af coronasmitten. FUV oplyser, at den eksterne kursusleder sendte mail til FUV søndag om at være testet positiv, og man tog derefter kontakt til deltagerne.

FUV har opretholdt kursusvirksomhed med fysisk fremmøde siden smitteudbruddet, da ingen af de smittede har deres daglige gang i institutionen.

Frederikssund Kirke, Nordsjælland

Den 5. oktober blev en kirketjener i Frederikssund Kirke testet positiv. Der var imidlertid ingen i kirken, der blev smittet da. Det var der til gengæld en måned senere, da den anden kirketjener samt en kirke- og kulturmedarbejder begge blev testet positive, hvilket betød, at alle kirkens medarbejdere arbejdede hjemmefra, indtil de kunne fremvise to negative svar hver. Heller ikke her blev smitten spredt til nogle i menigheden.

Men så ved et menighedsrådsmøde i sidste uge viste det sig, at et af medlemmerne var blevet testet positiv. Thomas Munk Rønberg, der er sognepræst i kirken, sad ved siden af vedkommende til menighedsrådsmødet. Og han forsikrer, at der blev holdt god afstand, men han er nu for anden gang på en måned hjemsendt, indtil han kan fremvise to negative coronaprøver. Indtil videre er der ikke andre fra menighedsrådet, der er blevet testet positiv.

“Vi overholder det, vi skal, men alligevel er det dumme corona over os,” siger Thomas Munk Rønberg. Ifølge menighedsrådsformand Gitte Kølby har man fra begyndelsen af coronaepidemien været meget striks med retningslinjerne i Frederikssund Kirke. Men siden det første udbrud i oktober har kirken ikke blot overholdt retningslinjerne, men også lukket de fleste sociale aktiviteter ud over gudstjenesterne.

Kingos Kirke, København

Det var efter et fællesspisningsarrangement onsdag den 18. november, at coronaen ramte i Kingos Kirke i København. Om søndagen var der i kirken blevet holdt gudstjeneste med en præst, der var smittet. Efter gudstjenesten var der kirkekaffe med kagebord. Præsten lagde sig syg dagen efter, og tre dage senere valgte man at gennemføre et arrangement med fællesspisning for ensomme og socialt udsatte i kirken.

I Kingos Kirke var man overbevist om, at smitten ikke havde spredt sig ved gudstjenesten, men man tog formentlig fejl. Dagen efter fællesspisningsarrangementet meddelte kirken på Facebook, at alle arrangementer og gudstjenester fra dags dato var aflyst. Her var man blevet gjort bekendt med, at flere medarbejdere og frivillige havde fået konstateret covid-19 efter at have deltaget ved højmessen om søndagen og fællesspisningsarrangementet onsdag.

Samtidig begyndte kirkens ansatte i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed et grundigt opsporingsarbejde ved at kontakte så mange som muligt af deltagerne ved begge arrangementer. I mandags oplyste man, at 39 smittede med coronavirus kunne spores tilbage til Kingos Kirke i København. Siden torsdag den 19. november har kirken været lukket. Der er hverken blevet holdt gudstjenester eller andre arrangementer. Indtil videre holdes kirken lukket til den 5. december, men Kingos Kirke oplyser på hjemmesiden, at man håber at kunne holde gudstjeneste på søndag.