Rabbiner, imam og præst: Sådan kan tro være med til at skabe fred

Fredsprocessen i Mellemøsten har været for sekulær, sagde rabbiner Michael Melchior, da han mødtes med imam og domprovst for at diskutere religioners rolle i fredsarbejde i foreningen Tro i Harmoni

”En rabbiner, en imam og en præst kommer ind i et rum”, hed et dialogmøde i Indre Missions lokaler i Bethesda i København. –
”En rabbiner, en imam og en præst kommer ind i et rum”, hed et dialogmøde i Indre Missions lokaler i Bethesda i København. – . Foto: Leif Tuxen.

”Hvis de religiøse identiteter ikke er med i fredsarbejdet, vil det ikke lykkes. Spørgsmålet er så: Kan vi få dem med?”

Rabbiner Michael Melchior har indtaget podiet i det københavnske missionshus Bethesda, hvor op mod 200 mennesker har taget plads til møde søndag aften i den interreligiøse forening Tro i Harmoni under overskriften ”En rabbiner, en imam og en præst kommer ind i et rum”.

Publikum består af mennesker med kalotter, nonneslør og tørklæder samt en enkelt mand med turban.

Publikum består af mennesker med kalotter, nonneslør og tørklæder samt en enkelt mand med turban.
Publikum består af mennesker med kalotter, nonneslør og tørklæder samt en enkelt mand med turban. Foto: Leif Tuxen

Den religiøse forskellighed er således ikke til at undgå at få øje på, og det er netop vi-sionen i Tro i Harmoni: at skabe et tættere samarbejde mellem religionerne ved at nedbryde fortællingen om konflikt.

Det er dermed også håbet for søndagens møde, hvor rabbineren sammen med imam Abdul Wahid Pedersen og domprovst Anders Gadegaard deler ud af erfaringer med og syn på samarbejde mellem trossamfund.

Danskfødte Melchior, der er overrabbiner i Norge og tidligere israelsk parlamentsmedlem, har i en lang årrække stået i spidsen for et storstilet diplomatisk arbejde med at samle og skabe fred blandt religiøse ledere i Mellemøsten. Særligt konflikten mellem israelerne og palæstinenserne har optaget ham, og det er netop afsættet for hans oplæg.

”Vi har forsøgt politisk at lave fred. Vi har forsøgt igen og igen og igen, og det er mislykkedes (…), fordi forsøgene først og fremmest har været knyttet sammen med sekularisering af freden. Og derfor har man udelukket religion og religiøse identiteter i forsøgene på at gøre fred,” lyder det fra Melchior.

”Vi har forsøgt politisk at lave fred. Vi har forsøgt igen og igen og igen, og det er mislykkedes (…), fordi forsøgene først og fremmest har været knyttet sammen med sekularisering af freden. Og derfor har man udelukket religion og religiøse identiteter i forsøgene på at gøre fred,” lyder det fra Michael Melchior.
”Vi har forsøgt politisk at lave fred. Vi har forsøgt igen og igen og igen, og det er mislykkedes (…), fordi forsøgene først og fremmest har været knyttet sammen med sekularisering af freden. Og derfor har man udelukket religion og religiøse identiteter i forsøgene på at gøre fred,” lyder det fra Michael Melchior. Foto: Leif Tuxen

Religionsdialog bør i Melchiors optik være en fast del af fredsarbejdet og altid tage udgangspunkt i tre principper, der ifølge rabbineren stammer fra den svenske teolog Krister Stendahl, fortæller han fra podiet. Først og fremmest skal man for at forstå en anden religion altid spørge dem, som følger og tror på den – ikke dens fjender, siger han. Dernæst skal man ikke sammenligne det bedste fra ens egen religion med det værste fra den anden, hvilket troende ifølge Melchior ellers er ”vældig gode til”. Sidste princip går ud på, at man skal give plads til såkaldt ”hellig misundelse” og erkende, at der er elementer i andre religioner, som man ønsker i sin egen.

Trods det alvorlige emne holder Melchior ikke igen med smide et par vittigheder ind i sit oplæg til stor fornøjelse for publikum. Samme joviale omgangstone fylder salen i pausen, hvor Kristeligt Dagblad fanger to nonner, Søster Johanne Marie og Søster Elisabeth, for at høre til deres oplevelse af rabbinerens oplæg.

”Det er meget vigtigt, det Michael Melchior siger. Man skal indgå i åben dialog med hverandre uanset baggrund,” siger Søster Elisabeth.

Søster Johanne Marie supplerer:

”Det er nødvendigt at tage troen i betragtning, hvis man vil opnå fred i Mellemøsten og i resten af verden.”

Samme opfattelse har domprovst ved Vor Frue Kirke, Anders Gadegaard, der efter et musikalsk indslag fra lederen af fredsorkestret The Middle East Peace Orchestra, Henrik Goldschmidt, åbner anden del af aftenens program med at sætte problematikken ind i en dansk sammenhæng.

”Hvor der for mange årtier siden med rette blev talt om antisemitisme, så vil jeg mene, at i dag er udfordringen i det danske samfund antiislamisme blandt etniske danskere især, som mener at vide, hvad islam indeholder af stereotyper, som gør det umuligt at føre dialog,” siger Gadegaard og tilføjer, at der i højere grad end nogensinde før – også i Danmark – er brug for religionsdialog.

Foruden samtale efterlyser domprovsten ”samarbejde og sammenhold mellem religionerne”, og den melding møder tilslutning fra imam ved Dansk Islamisk Center Abdul Wahid Pedersen. Han kalder dialog ”den eneste farbare vej” og understreger, at det ikke blot handler om at forstå hinandens religioner, men også om at ”anerkende og respektere andres ret til at have en anden religion”.

Det er de tre muslimske veninder 22-årige Rukhsar Ghaderu, 20-årige Ayse Ciftci og 20-årige Madiha Shafiqi enige i. Til Kristeligt Dagblad fortæller de, at de deltager i aftenens møde for at opleve og indgå i et forum, hvor der er en positiv stemning om tro samt plads til fællesskab mellem religionerne.

”Religion – og særligt de tre monoteistiske – bliver ofte opfattet som kernen til alle konflikter i verden, og det er en kraftigt fordrejning af sandheden. Religionerne indebærer respekt og tolerance, og det glemmer folk ofte,” siger Ayse Ciftci.

Den melding lægger sig godt op ad Michael Melchiors afsluttende bemærkning:

”I religion ved vi, at der findes kræfter, der kan ødelægge. Lad os også tro på, at der findes kræfter, der kan det modsatte.”