Sagen skridt for skridt: Sådan gik det til, at homoseksuelle kan vies i kirken

Den 23. november 2011 bebudede regeringen, at homoseksuelle skal kunne indgå ægteskab og kalde sig for ægtefæller. Kirkeminister Manu Sareen (R) kaldte dagen for historisk, men et flertal af biskopper er vrede på kirkeministeren. Kristeligt Dagblad udfolder forløbet

Flere biskopper beskylder kirkeminister Manu Sareen for at have gennemtrumfet et vielsesritual for homoseksuelle uden at have orienteret dem tilstrækkeligt på forhånd. -
Flere biskopper beskylder kirkeminister Manu Sareen for at have gennemtrumfet et vielsesritual for homoseksuelle uden at have orienteret dem tilstrækkeligt på forhånd. -. Foto: Palle Peter Skov.

Biskop i Helsingør Stift Lise-Lotte Rebel tjekker sjældent mail efter klokken 22, og hun har ikke læst den sene mail fra kirkeministeren, som Kristeligt Dagblad har søgt aktindsigt i.

"Kirkeministeren burde derfor have ventet mindst en dag."

Men det gør samtlige biskopper ikke. 

"Det kan være regeringsledelsen, men måske er det mere sandsynligt, at det har været reaktioner fra homoseksuelle. Han har formentligt været lidt længe om at forstå, at han ikke kunne komme ud af denne sag uden at nogle ville blive meget utilfredse." 

"Jeg kunne ikke forestille mig, at han er banket på plads af ledelsen. Men vi er et parti, der debatterer meget, og derfor har der vel også været en debat om det her." 

"Han er ikke kun med i Det Radikal venstre. Han er minister i en regering, der består af Socialdemokraterne, SF og Det Radikale Venstre. Uanset ordvalget står han inde for regeringens politik. Vi har et regeringsgrundlag, hvor der står nogle ting, og det står han inde for. Det er soleklart." 

"Min følelse om morgenen den 23. november var, at han vist kun havde holdt det møde for at kunne sige, at han har hørt os."

"Mit udgangspunkt er, at selvom man er uenige, og selvom man ved, at man nok ikke kan blive enige skal man stadig lytte til hinandens synspunkter og prøve at forstå, hvor man hver især kommer fra. Det var for mig blandt andet formålet med det møde."