Sagt om de seks andre finalister til Initiativprisen

Fælles for de 6 finalister, der var med i opløbet til Kristeligt Dagblads Initiativpris, var ifølge dommerne, at de var gode modeller til inspiration

WeFood i København

”En af styrkerne ved Wefood er, at Folkekirkens Nødhjælp viser, at kirken også kan gøre sig gældende i samfundsmæssige anliggender,” siger dommer Birgitte Graakjær Hjort, leder på Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Aarhus. Hvert år ender 700.000 tons mad i skraldespanden i Danmark. Overskudssupermarkedet WeFood sælger varer, som butikkerne ellers ville smide ud, og indtægterne går til verdens fattigste.

Daabskluden.dk på Djursland

”Det er netop sådanne lokale frivillige og sognekirkebaserede arrangementer, der synliggør menighedens fællesskab, tilfører indhold for kirkens medlemmer og inspirerer flere,” siger dommer Henrik Bundgaard Nielsen, generalsekretær for Kirkefondet, der arbejder med kirkelig udvikling. På rekordtid har dåbsklude vundet indpas i folkekirken. Hjemmesiden daabskluden.dk indeholder idéer til de hjemmestrikkede dåbsklude, som sogne- og hospicepræst Ann Maj Lorenzen fra Østjylland står bag.

Folkekirkens Musikpris

”Musikprisen kan være en model, der kan inspirere til, at flere vil forny deres forståelse af rytmisk musik i folkekirken,” siger dommer Anders Laugesen, studievært i ”Mennesker og Tro” på P1 hos DR. For første gang uddeltes tidligere i denne måned en pris til pop- og rocksange, der sætter ord på livets store spørgsmål og giver livet og døden, troen og tvivlen et nutidigt udtryk.

Frihed i Tro og Tale i Jelling

”Det er jo i sig selv et sympatisk projekt, men jeg kan ikke stå inde for at stemme på en initiativtager som imam Kassem, der tidligere har udtalt sig kritisk om både homoseksuelle og jøder,” siger dommer Naser Khader, kirkeordfører fra De Konservative. Religionsfrihed har været et omdiskuteret emne i landets asylcentre, hvor kristne indvandrere har følt sig chikaneret. Nu har to asylpræster sammen med en imam og asylcentret i Jelling udviklet en ny model for, hvordan man bringer samtalen om religionsfrihed ind på centrene.

Luthermiddage i Odense

”I reformationsåret er det oplagt at fokusere på Luther. Det jeg dog savner er aktualiseringsdelen, da dette er tilbageblik,” siger dommer Søren Dalsgaard, koordinator for Folkekirkens Asylsamarbejde og Folkekirkens Mission. Hvordan kombinerer man kirkehistorie med fællesspisning? Fyns Stift sammensatte en menu af råvarer, der var almindelige på Luthers tid. Derudover hørte de gæsterne lutspil og luthersk-inspirerede bordtaler.

Sjælesorg på nettet

”Initiativet viser kirkens evne til at række ud til en bredere målgruppe, som vi ellers har tabt som folkekirke,” siger dommer Marianne Gaarden, biskop over Lolland-Falsters Stift. Mere end 1300 gange har anonyme brugere været ved tasterne for at skrive om følelser og personlige dilemmaer til digitale præster, siden internettjenesten Sjælesorg på Nettet åbnede for seks måneder siden.