Salmesang giver blodtryksnedgang

Kirkegængere har lavere blodtryk, viser norsk undersøgelse. Årsagen til de troendes gode helbred er usikker, siger ekspert

Kirkegængere har lavere blodtryk, viser norsk undersøgelse.
Kirkegængere har lavere blodtryk, viser norsk undersøgelse.

Kirkegang forlænger livet. Optimister går i kirke. Vi er efterhånden vant til amerikanske undersøgelser, der viser en eller anden sammenhæng mellem tro og helbred. Nu viser forskning, at der blandt nordmænd er en tydelig sammenhæng mellem kirkegang og lavt blodtryk.

Vi fandt, at jo oftere undersøgelsesgruppen gik i kirke, jo lavere var deres blodtryk. Selv når det blev kontrolleret for en række andre forklaringsfaktorer, fortæller stipendiat Torgeir Sørensen ifølge forskning.no.

LÆS OGSÅ: Kirkegang forlænger livet

Amerikansk forskning har tidligere påvist sammenhænge mellem tro og helbred, men den religiøse kontekst i USA er meget forskellig fra den skandinaviske. Derfor har det været svært at overføre de amerikanske resultater til skandinaviske forhold, siger Torgeir Sørensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

LÆS OGSÅ: Optimister går i kirke

Det norske studie baseres på data fra en sundhedsundersøgelse i det midtnorske amt Nord-Trøndelag, hvor omkring 90 procent af befolkningen er medlemmer af statskirken.

Cirka 40 procent går i kirke ugentligt i USA, fortæller Torgeir Sørensen. Det tilsvarende tal for Nord-Trøndelag er fire procent. Derfor forventede vi egentlig ikke at finde nogen sammenhæng mellem kirkegang og blodtryk i Nord-Trøndelag. Men fundene er næsten identiske med de resultater, som tidligere er blevet rapporteret fra USA. Det overraskede os, siger Sørensen.

Om det er den religiøse aktivitet, der påvirker sundhedstilstanden, eller sundhedstilstanden, der har indflydelse på den religiøse aktivitet, er ikke muligt at sige. Undersøgelsen siger noget om en gruppe mennesker på et bestemt tidspunkt, men forklarer ikke årsager. Det fortæller en af medforfatterne til undersøgelsesrapporten, professor ved Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet, Jostein Holmen til forskning.no.

Tidligere undersøgelser af befolkningen i Nord-Trøndelag har også vist positiv sammenhæng mellem humor og sundhed, og kulturdeltagelse og sundhed.

TEMA: Helbred og tro