Salmesang spreder smil hos demente

En gang om måneden mødes en gruppe demente til salmesang med mere i Islebjerg Kirke i Frederikssund. Sangskatten ligger gemt i hjertet hos de ældre, selvom meget andet er forsvundet

Hos mange demente ligger sangskatten stadig gemt i hjertet. Der er bare brug for en anledning til at finde den frem, og det hjælper de med ved salmesang for demente i Islebjerg Kirke. --
Hos mange demente ligger sangskatten stadig gemt i hjertet. Der er bare brug for en anledning til at finde den frem, og det hjælper de med ved salmesang for demente i Islebjerg Kirke. -- Foto: Christoffer Regild.

En ældre dement kvinde i rullestol forsøgte pludselig at rejse sig op og fik hjælp af personalet til at gå hen til døbefonten. Kvinden ville også prøve at stikke hænderne ned i vandet og røre i overfladen som de andre. Plejepersonalet var overraskede. De havde ikke tidligere set sådan et initiativ hos kvinden.

Hændelsen fandt sted ved en af de månedlige salmesangseftermiddage for demente i Islebjerg Kirke i Frederikssund. Vandpjaskeriet var et led i også at aktivere sanserne under sangen. For korleder og underviser ved salmesangen Helga Svensson er den ældre kvindes viljefasthed et tydeligt vidnesbyrd om, at tiden med sang og samvær i kirken betyder noget. Hos mange demente ligger sangskatten stadig gemt i hjertet. Der er bare brug for en anledning til at finde den frem. I kirken mødes de som ligeværdige og får kontakt i øjenhøjde hen over en salmelinje.

"De er meget glade for at synge, for de kan huske salmerne. Og der opstår en intens stemning af et lyttende nærvær og glæde. Ja, enkelte gange bliver de nærmest løsslupne. Det er smukt og meget stimulerende at sidde i det fine kirkerum og lytte til musikken. Der er mange gode energier omkring det," fortæller Helga Svensson.

Hun tog initiativ til salmesangen for halvandet år siden sammen med de andre undervisere, Kis Skov og Lisbeth Nielsen, efter at have læst om et lignende initiativ i en kirke i Holstebro. Det rørte Helga Svensson dybt at læse, hvordan demente kunne få noget ud af salmesangen.

Artiklen fortsætter under annoncen

I Islebjerg Kirke kører de som regel med et rimeligt fast repertoire af kendte salmer som "I Østen stiger solen op", "Op al den ting som Gud har gjort" og "Hil dig frelser og forsoner", som de fleste deltagere kan huske. Nogle gange er salmerne akkompagneret af visuelle input som for eksempel en påskelilje i forbindelse med en påskesalme. Eller sæbebobler sammen med klokkespillet, fordi de florlette bobler ganske enkelt ser kønne ud med deres farvespil.

Størstedelen af deltagerne bor på bosteder for demente, som kirken har kontakt til. Sidste gang var de omkring 10 sammen med deres hjælpere. Fælles for dem er, at de tidligere har været vant til at komme i kirken.

"De kommer kun, hvis de i forhistorien har haft en kirkelig interesse. Det er ikke sådan, at man bare sender folk af sted. Nogle glemmer hurtigt, at de har været her, mens andre faktisk kan huske det og taler om, at de skal herhen," fortæller Helga Svensson.

Hun har i en årrække undervist i babysalmesang og kan bruge flere af de samme aktiviteter ved salmesang for demente. Blandt andet en navnesang, som de synger indledningsvist.

"Vi synger en velkomst til hver enkelt, hvor alle bliver nævnt med navn. Ikke alle kan huske, hvad de hedder, og sangen bliver en påmindelse om, hvem de er," siger Helga Svensson.

Mandag den 20. juni klokken 16.15 til klokken 17.00, hvor kirkeklokken ringer, er der igen salmesang for demente i Islebjerg Kirke.

schelde@k.dk