Prøv avisen

Sareen: Man kan både gå i kirke og søge mod det alternative

Kirkeminister Manu Sareen (R) var i weekenden inviteret på helsemesse til en snak om sin rejse gennem troens verden. Her ses han med DR-medarbejderen Anders Laugesen. – Foto: Cæciliie Vibe Pedersen.

Kirkeminister Manu Sareens (R) vej til kristendommen gik gennem lange samtaler med gode venner, der læste teologi. Det fortalte han under en samtale om tro på krop-sind-ånd-helsemessen i København

Troen har mange facetter og er ikke statisk. Jeg ville ønske, jeg havde en stålfast aldrig i tvivl-tro. Men jeg er ofte i tvivl.

Sådan sagde kirkeminister Manu Sareen (R) på weekendens helsemesse i København i en samtale om tro med Anders Laugesen, radiovært på P1-programmet Mennesker og tro.

LÆS OGSÅ: Søgen mellem farverige olier og krystalkugler

Manu Sareen har tidligere fortalt om sin tvivl i troen, og i den seneste debat om præsters tro, der opstod, da menigheden ved Mejdal Kirke i Viborg Stift søgte en troende præst, har han udtrykt sig klart. Ifølge kirkeministeren kan man ikke være rigtigt eller forkert troende, og man kan ikke tage temperaturen på menneskers tro præst eller ej. Hans egen tro er heller ikke målbar og bliver det formentlig heller aldrig.

For er livet bare en række tilfældigheder, eller er der en Gud? Da jeg mistede min mor, havde jeg brug for troen, men i hverdagen er der somme tider en stor distance til troen.

Men hvad med søgen efter det spirituelle og åndelige, som viser sit tydelige ansigt her på messen? Hvor passer det ind henne i forhold til den kristne tro og den danske folkekirke, spørger Anders Laugesen.

Det ene udelukker ikke det andet. Jeg mener, man både kan tro på Gud, gå i kirke og søge mod det åndelige og alternative. Og denne messe er jo udtryk for, at mange mennesker er søgende, men søgende på mange forskellige måder, siger Manu Sareen, som ikke føler sig fremmed over for en søgen mod en alternativ åndelighed. Formentlig fordi han er vokset op i hinduismen, siger han. Som treårig flyttede han med familien fra Indien til Danmark, hvor han nu har boet i 42 år. Og det har været en rejse gennem troen. Fra hinduisme til den kristne tro.

Vi troede, vi bare skulle være her kort tid, og derfor levede vi jo i en eller anden form for boble, hvor vi både skulle værne os mod kulturen og troen. For vi skulle jo tilbage til vores egen kultur. Troede vi.

For det blev anderledes, og Manu Sareen har gået i dansk folkeskole hele sit liv, og i de store klasser oplevede han en begyndende søgen mod kristendommen. Men mødet med kristendommen er sket gradvist. Som ung læste hans bedste venner teologi, og derfor blev den kristne tro diskuteret flittigt. Om Gud og eksistens og med Det Nye Testamente som grundlag for diskussionen. Og for 10 år siden blev Manu Sareen så døbt ind i den kristne tro.

Det var en meget aktiv beslutning, som handlede om, at jeg gerne vil døbes ind i et åndeligt og kulturelt fællesskab og være med til at betale til kirkebygningerne rundt i landet, siger han og synes, det er afgørende, at man har respekt for religion, uanset hvilken tro den enkelte har.

Han er derfor også glad for udsigten til, at migrantmenigheder får øget adgang til folkekirken.

For det handler om at lukke mennesker ind i fællesskabet, selvom der sommetider kan synes langt mellem forståelsen.

Men selvom tro for ham også er at tvivle, så handler det om, på hvilken måde man møder sin skepsis. Er det en søgen mod evidens rigtigt og forkert eller er troen en følelse, man har, som man ikke kan forklare? Ministeren henviser til et citat af Søren Ulrik Thomsen, der hænger ved indgangen til hans datters skole, og som han synes er meget rammende:

Jeg tror på Himlen, og jeg tror på Jorden, men jeg tror ikke på alt mellem himmel og jord.