Satanisme-ekspert frygter nye kirkeafbrændinger

Fredagens afbrænding af en norsk kirke kan være tegn på ny bølge af hadefulde angreb mod kirker, mener ekspert

Våler kirke i Hedmark brændte ned natten til fredag. Kirken stod i flammer, da brandvæsenet ankom. -
Våler kirke i Hedmark brændte ned natten til fredag. Kirken stod i flammer, da brandvæsenet ankom. -. Foto: Sverre Viggen.

En ildebrand, som fredag nat jævnede en 200 år gammel trækirke til jorden i den norske by Våler, viser sig ifølge politiet at være påsat.

En anden norsk kirke blev i maj overmalet med ordene "Satan lever". De to hændelser får ekspert i satanisme Asbjørn Dyrendal til at frygte en ny bølge af angreb mod norske kirker.

- Vi kan opleve en ny bølge; en form for tilbageskuende nostalgi til dengang, da miljøet omkring sort metal (musikgenre forbundet med satan-dyrkelse) var levende og ondt, siger han til NRK.

Hader kristendommen
Fra 1992 til 1996 blev flere end 50 norske kirker brændt ned. Medlemmer af miljøet omkring den sataniske musik påtog sig ansvaret for afbrændingerne. Sort metal er en ekstrem udgave af heavy metal-genren og musikkens tekster kredser om had til kristendommen.

Frygten for at folk fra det sataniske miljø står bag er kun blevet større efter, at filmoptagelser af fredagens brand er lagt ud på Youtube sammen med sort metal-musik.

Biskop over Hamar Stift, Solveig Fiske, advarer dog mod at dømme bestemte grupper på forhånd.

- Politiet må løse sagen og finde den skyldige. Jeg beder folk om ikke at stigmatisere et bestemt miljø, siger hun ifølge vl.no.

Brandvæsenet nåede at redde en altertavle fra 1607, en døbefont fra før 1180 og en del billeder og sølvtøj, inden kirken brændte ned.

Se optagelser fra branden her.