Saudi-Arabiens stormufti: Destruer alle kirker

Alle kirker på den arabiske halvø skal jævnes med jorden, lyder det fra den saudi-arabiske stormufti i et samråd. Vestlige mediers tavshed om udmeldingen møder kritik

I Syrien er det tilladt at bygge kirker. Her er en kirke med stor statue af Jomfru Maria. Kirken ligger nær byen Homs.
I Syrien er det tilladt at bygge kirker. Her er en kirke med stor statue af Jomfru Maria. Kirken ligger nær byen Homs. Foto: SEAN SPRAGUE.

Sheik Abdul Aziz bin Abdullah, Saudi-Arabiens stormufti, har udtalt, at det er nødvendigt at ødelægge alle kirker i regionen. Det rapporterer arabiske nyhedskilder, heriblandt Muslim Times.

LÆS OGSÅ: Religionsfriheden er under pres

Udtalelsen kommer i forbindelse med, at en delegation fra Kuwait spurgte stormuftien om, hvorvidt det er lovligt at forbyde at bygge kirker. Det svarede stormuftien ja til, og understregede, at det er nødvendigt at ødelægge alle kirker på den arabiske halvø. Han henviste til en udtalelse fra profeten Muhammed.

En stormufti er den højeste religiøse autoritet i sunnimuslimske lande. Han kan konsulteres, når der kræves afklaring på spørgsmål, både af retslig og religiøs karakter. Sheik Abdul Aziz bin Abdullah har tidligere gjort sig bemærket ved at udstede en fatwa mod Pokémon legetøj fra Japan. Han mente, at der var skjulte zionistiske symboler i legetøjet.

Den saudi-arabiske stormufti er toneangivende person i den arabiske verden, vurderer mellemøsteksperten Jakob Skovgaard-Petersen.

Han er en væsentlig figur. Der er tradition for, at muftiens ord bliver gengivet og fremlagt i domstole. Han breder sit argument til den arabiske halvø, så hans ord vil blive brugt af folk, der har ligeså indskrænkede meninger. Jakob Skovgaard-Petersen understreger dog, at stormuftiens ord kun har retslig virkning i Saudi-Arabien.

På trods af den voldsomme udtalelses karakter, har vestlige medier forholdt sig forbløffende tavse om sagen. Den amerikanske avis The Washington Times fordømmer ligefrem vestlige mediers manglende reaktion på stormuftiens udmeldelser:

Når den mest indflydelsesrige leder i den muslimske verden udsteder en fatwa om, at man skal destruere alle kirker, er tavsheden larmende, skriver The Washington Times i en leder.

Elliot Abrams, som analyserer mellemøstpolitik ved Council on Foreign Relations, er også forundret over, at udtalelsen ikke har vakt opsigt:

I en bedre verden ville FNs Menneskerettighedskommission fordømme dette brud på religionsfrihed, det ville hele OIC (organisation for islamisk samarbejde, red.) også da Saudi-Arabien er det eneste af de 57 medlemslande, som har et absolut forbud mod kirker. I den verden, vi rent faktisk lever i, er fordømmelse af saudierne ikke-eksisterende, siger Elliot Abrams til Council on Foreign Relations.

Chefredaktøren ved avisen Muslim Times har udsendt en fælles meddelelse om, at han og avisen tager dyb afstand fra stormuftiens udtalelser.