Prøv avisen

Scientology angribes via internettet

De er anonyme og kommunikerer kun over internettet. Gruppen har ét hovedformål, som er at bekæmpe Scientology. - Foto: colourbox.

Siden januar har i tusindvis af mennesker organiseret sig over internettet med et fælles mål. De vil angribe Scientology over hele verden

I tusindvis af demonstranter over hele verden har siden januar mobiliseret sig i en samlet bevægelse. De kalder sig Anonymous (Anonym) og har ikke en leder eller et hovedkvarter. De er anonyme og kommunikerer kun over internettet. Gruppen har ét hovedformål, som er at bekæmpe Scientology. Svært at tage alvorligt, lyder det fra Scientology.

Netop fordi alle medlemmer er anonyme, er det ikke muligt at finde ud af, hvem der står bag. De har et ønske om at ødelægge Scientology, men motivationen bag er uklar.

Vores overordnede mål er at ødelægge Scientology, men på fredelige måder. Når deres kriminelle handlinger er bragt frem i lyset, så vil det rive sig selv ned, siger en dansk talsmand for gruppen, der protesterer igen over hele verden den 18. oktober.

Han forklarer, at de har valgt at være anonyme for at undgå repressalier fra Scientology, der er kendt for at være hurtig til at lægge sag an mod deres kritikere.

Talsmand for Scientology Anette Refstrup afviser, at bevægelsen tager juridiske midler i brug, frem for at gå i dialog med deres kritikere. Hun tager stærkt afstand til Anonymous og mener ikke, at de har nogen reel kritik at komme med:

Den måde, som de opererer på, har jeg ingen respekt for. De opfordrer til had uden anden grund end et ønske om at svine Scientology til, siger hun.

Massimo Introvigne, dr. jur. og en af verdens førende forskere i nye religiøse bevægelser, forklarer, at internettet har betydet en kæmpe stigning i juridiske slagsmål for organisationen. Det koster Scientology mange penge, men derudover bliver de formentlig ikke påvirket af grupper som Anonymous:

Disse internetangreb betyder, at Scientology skal bruge ressourcer på juridiske slagsmål, som de ellers kunne bruge på andre ting. Men de personer, som er interesseret i Scientology, bliver ikke påvirket af kritikken på internettet. Hvis du er scientolog og læser kritik af Scientology på internettet, vil du formentlig bare blive bekræftet i den tro, at der er en verdensomspændende konspiration imod Scientology, og modstanderne må være kriminelle, siger han.

Han har forsket i nye religioner på internettet og konstaterer, at Scientology er den gruppe, som er udsat for det største antal internet-angreb. Det er blandt andet, fordi Scientology forbinder religion og det at sælge en service med hinanden. Det er folk ikke vant til, forklarer han.

Ph.d.-studerende René Dybdal Pedersen, som forsker i nye religioner ved Aarhus Universitet, forklarer, at Scientologys økonomi altid har været genstand for kritik:

Scientology virker som en stor maskine, hvis teologi og organisation umiddelbart går imod tendenser, som er i tiden. Det, at det er en rig kirke, provokerer mange folk, siger han.

hviid@kristeligt-dagblad.dk

De er anonyme og kommunikerer kun over internettet. Gruppen har ét hovedformål, som er at bekæmpe Scientology. - Foto: Arkiv.