Prøv avisen

Scientology høster penge gennem lektiehjælp

Lektiehjælpen på 23 læseskoler rundt om i Danmark sker efter Scientologys principper. Men det skal skolerne oplyse bedre om, siger kritikere Foto: Ty Stange Denmark

Forældre sender børn i lektiecafér uden at vide, at undervisningen bunder i Scientologys metoder, og at en del af pengene går til Scientology. Dybt problematisk, mener kritikere. Skolerne afviser anklagen

På 23 læseskoler rundt i Danmark bliver børn undervist ud fra Scientology-stifteren L. Ron Hubbards studieteknikker. Det sker på de såkaldte FEGU-læseskoler, der underviser ordblinde og børn, som har brug for hjælp til at læse, stave, tale engelsk eller har svært ved matematikstykker.

Men flere kritiserer nu stederne for, at de ikke oplyser tydeligt, at undervisningen bygger på Scientology-stifterens metoder. Samtidig mener de, det et problem, at en del af de penge, forældrene betaler for hjælpen, til sidst ender i Scientologys pengekasse.

Ifølge Robert Dam, der efter 20 år i Scientology har forladt den omstridte bevægelse, har stederne flest børn uden rødder i Scientology, mens mange lærere er scientologer.

Det kan godt være, at lektiehjælpscaféerne hjælper børn til at få bedre læsefærdigheder.

Men når de annoncerer i aviser eller hænger sedler op i Netto, skriver de ikke tydeligt, at undervisningen bygger på Scientology-stifteren L Ron. Hubbards studie-teknikker. Det skal fremgå, at skolehjælpen har noget med Scientology at gøre, siger Robert Dam.

Han peger på, at en del af pengene, som forældrene betaler, går til Scientology.

Det er et problem. For det foregår fordækt. Og det er ubetinget negativt, at man bruger børn til at udbrede Scientology.

Også religionssociolog Elisabeth Tuxen Rubin, der har skrevet speciale om Scientology, finder metoderne problematiske.

Jeg kan kun se på det med bekymring. Det er et problem, at de går stille med, at det er Scientology og scientologer, der står bag uanset om teknikkerne kan være gode. Jeg ville blive rasende som mor, hvis mit barn gik i lektiecafé, og jeg senere opdagede, at det var pinsebevægelsen, Jehovas Vidner eller Scientology, der stod bag. Det bør jeg informeres om som mor.

På læseskolernes hjemmesider fremgår det, at skolehjælpen typisk koster 200 kroner i timen, og børnene får omkring fire timers hjælp om ugen. Derudover skal forældrene ryste op med 500-600 kroner for indmeldelse og materialer.

Susan Leleu underviser FEGU-skolebørn i Næstved:

Jeg siger, at det bygger på L. Ron Hubbards teknikker, men nævner ikke Scientology. Det ser jeg ikke noget problem i. Fordi man kører en christianiacykel, bliver man jo ikke nødvendigvis christianit.

Hun betaler en materialelicens til uddannelsesstedet Applied Scholastics, som ifølge Robert Dam er en underorganisation af Scientology.

Hanne Hemmingsholt, leder af Applied Scholastics, der uddanner lærerne, er selv scientolog og er også med i FEGUs Landsforening. Hun vedkender, at der betales licens på 10 procent, men afviser ellers kritikken:

Både på vores og på de enkelte FEGU-gruppers hjemmesider står det tydeligt, at undervisningen bygger på L. Ron Hubbards metoder. I dag ved de fleste jo godt, at Hubbard står bag Scientology. Men det kan da godt være, at alle lærerne ikke lige får Hubbard med, når de hænger sedler op i Netto.

Hanne Hemmingsholt påpeger, at Applied Scholastics er en selvstændig organisation og afviser, at pengene ender i Scientology.

På uddannelsesstedets hjemmeside fremgår det ellers, at Applied Scholastics er et indregistreret service- og varemærke ejet af ABLE, en underorganisation af Scientology.

Lektiehjælpen på 23 læseskoler rundt om i Danmark sker efter Scientologys principper. Men det skal skolerne oplyse bedre om, siger kritikere Foto: Image Source/Richard Lewisohn/Image Source