Scientology i Norge trues af konkurs

Den nyreligiøse organisation i Oslo skylder husleje for ni måneder, fortæller udlejer

Scientologys filialer rundt om i verden, herunder i Oslo, får ingen finansiel støtte fra centralorganisation i USA. Her er det Scientologys bygning i Los Angeles. -
Scientologys filialer rundt om i verden, herunder i Oslo, får ingen finansiel støtte fra centralorganisation i USA. Her er det Scientologys bygning i Los Angeles. -. Foto: NF.

Scientology ejer bygninger for millioner verden over, men det kniber med at holde sammen på økonomien for organisationen i Norge.

Her har Scientology efterladt sig ubetalt husleje på næsten 300.000 kroner til virksomheden Panoramagruppen, som har lejet lokaler ud til organisationen i Oslo.

Den religiøse organisation er flyttet ud, og nu vil udlejeren have organisationen erklæret konkurs.

Det skriver Dagens Næringsliv.

Læs Kristeligt Dagblads fortælling om Anette, som forlod Scientology med en gæld på tre millioner kroner

”De har været en dårlig betaler og skylder leje for ni måneder,” siger Stig Bjarne Sandøy, administrerende direktør i Panoramagruppen til avisen.

Scientology har efterladt sig ubetalt husleje på i alt 292.434 kroner.

Organisationen er flyttet til nye lokaler i Oslo og arbejder på at rydde op i det økonomiske rod, fortæller talsperson for organisationen i Norge Rasmus C. Lossius.

Læs hele Kristeligt Dagblads serie om Scientology

”Dette er ikke en god nyhed og noget, vi selvsagt ville ønske, vi var foruden,” siger han og forklarer, at der ikke er finansiel støtte at hente hverken fra hovedorganisationen i USA eller noget andet sted.

Han mener dog ikke, at Scientology i Oslo ender med at gå konkurs.

”Scientology finansieres af donationer fra vores medlemmer og interesserede, som tror på den anvendte religiøse filosofi, vi arbejder med. Nu vil jeg opfordre medlemmer og tilhængere til at komme med og donere, så vi kan få ryddet op i dette så hurtigt som muligt,” siger han.

Overblik: Sådan tjener Scientology penge

Scientology i Oslo er registreret som religiøs forening og har ikke offentlige regnskaber, skriver Dagens Næringsliv.

Talsperson Rasmus C. Lossius ønsker heller ikke at dele detaljer om organisationens regnskab med Dagens Næringsliv, men siger, at indtægterne i 2015 formentlig bliver større end sidste år.

I København og på Sjælland ejer Scientology mindst seks ejendomme ifølge Kristeligt Dagblads beregninger fra 2014. Ejendomsværdien af de seks bygninger udgjorde på det tidspunkt cirka 347 millioner kroner.

Før musen hen over grafikken og få styr på Scientologys begreber