Prøv avisen

Scientology indleder kampagne i fængsler

Scientology-organisation Criminon vil dele hæfte ud til landets fængsler, men ikke alle synes, det er en god idé. Foto: ARND WIEGMANN

Et brevkursus skal gøre kriminelle til hæderlige samfundsborgere, mener Scientology-organisations leder

Et lille hæfte med den lovende titel »Vejen til Lykke« skal uddeles i alle landets fængsler, hvis det står til Scientology-organisationen Criminon. Hæftet er, ifølge Criminons leder, advokat Vivian Jørgensen, lige præcis det, der skal til for at forhærdede fanger kan blive til gode, ærlige borgere. Derfor har Criminon sendt hæftet og en præsentation af et brevkursus med udgangspunkt i »Vejen til Lykke« til alle landets statsfængsler.

Kristeligt Dagblad har talt med flere fængselspræster, som har modtaget materialet - og smidt det ud, fordi det bygger på Scientologys stifter L. Ron Hubbards lære.

- Der er mange sekter, som gerne vil ind i fængslerne. Jehovas Vidner, Moses Hansen og forskellige frikirker. De mener alle sammen, at de har svaret til de indsatte, siger fængselspræst ved Nyborg Statsfængsel Bjarne Hjort.

Vivian Jørgensen fortæller, at hun kender til kriminelle gennem sit advokatarbejde, og hun mener, at »Vejen til Lykke« er en realistisk måde at ændre forbryderisk adfærd til det mere hæderlige.

- Jeg synes, det er ærgerligt, hvis hæftet og brevkurset bliver afvist, fordi folk tror, at det er religiøst, siger hun og benægter enhver sammenhæng mellem Scientology og Criminon.

- Criminon er en selvstændig forening, og Scientology bestemmer ingenting i foreningen. Ingen behøver at frygte, at brevkurset fører til en kontakt med Scientology, understreger hun.

Scientology-hæftet giver retningslinjer for opførsel

I Scientologys præsentation af sig selv, bogen »Hvad er Scientology«, står Criminon ellers på den lange liste over beslægtede organisationer, og på Scientologys officielle hjemmeside står Criminon som et af de varemærker, Scientologys organisation Association for Better Living and Education (Sammenslutningen for bedre liv og uddannelse) beskytter.

Det kan Vivian Jørgensen ikke forklare.

Hæftet »Vejen til Lykke« er oversat til mange sprog, og det bliver uddelt af scientologer. Blandt andet uddelte scientologer hæftet i New York efter terrorangrebet på World Trade Center.

- Bogen bliver brugt af mange, og jeg kunne også forestille mig, at andre kirker ville uddele den, siger Vivian Jørgensen.

Hun vil ikke svare på, om hun selv er scientolog. Det har ikke noget med hendes engagement i Criminon at gøre, siger hun.

»Vejen til Lykke« består af 21 små afsnit om, hvordan man skal opføre sig. Man skal blandt andet vaske sig, og børste sine tænder. Man skal hjælpe sine børn og elske dem. Man må ikke stjæle eller lyve. Man skal sørge for at blomstre og have fremgang, er nogle af L. Ron Hubbards råd, som fangerne kan fordybe sig i, hvis fængslerne åbner for Criminon.

Fængselspræst Bjarne Hjort bryder sig ikke om tonen i hæftet.

- Fangerne er jo ikke dyr. De ved godt, at de skal vaske sig. De har arbejdspligt eller går i skole, og fængslerne har allerede et program, hvor fangerne kan lære at opføre sig som andre borgere, siger han.

At brevkurset ikke ender med et medlemskab hos Scientology, har han svært ved at tro på.

Kontakt via internet

Vivian Jørgensen håber, at andre fængsler er mere positive, end Bjarne Hjort giver udtryk for.

- Vi håber, at de danske fængsler vil samarbejde. Fængsler i blandt andet USA, Mexico og Sydafrika har meget gode resultater med Criminons brevkursus, fortæller hun.

Københavns Fængselsinspektion tror umiddelbart ikke, at det vil ske. Kun fængselspræsterne, nogle få imamer og katolske søstre har foreløbig fået adgang til fængslerne i hovedstaden.

Ifølge Vivian Jørgensen er den danske afdeling af Criminon kun et år gammel. Der er meget få medlemmer, og de arbejder alle gratis og donerer selv penge til frimærker og papir. Hvis brevkurset bliver en del af fangernes hverdag, står Criminon parat med flere gratis brevkurser i for eksempel at stave, læse og kommunikere - alt baseret på L. Ron Hubbards principper, som ifølge Vivian Jørgensen ikke alle er religiøse.

Foreløbig har ingen fængsler accepteret at formidle kontakt mellem de indsatte og Criminon. Hvis det slet ikke lykkes, overvejer Vivian Jørgensen at få fangerne i tale gennem internettet. Fangerne har lov til at invitere hvem som helst som gæst, og fængslet undersøger ikke gæsters religion, men kun deres straffeattest, så interesserede fanger kan invitere Criminons medlemmer som besøgsvenner.

»Vejen til Lykke« er trykt af Scientologys forlag, New Era, og alle ophavsrettigheder tilfalder L. Ron Hubbard, fremgår det af hæftet.

korsholmkristeligt-dagblad.dk