Prøv avisen

Scientology udvider i Danmark

Scientologys nye bygning på Nytorv i København ligger på en af hovedstadens bedste adresser. Foto: Leif Tuxen

Den religiøse bevægelse Scientology indviede en ny bygning på Nytorv i København i weekenden. Åbningen er en vigtig del af organisationens ekspansionsstrategi, siger ekspert

Ifølge den religiøse bevægelse Scientology deltog 2500 mennesker i åbningen af organisationens nye hus på Nytorv i København i weekenden. Her sang scientologerne H.C. Andersens ”I Danmark er jeg født”, og der var internationale gæstetalere som bevægelsens globale leder, amerikaneren David Miscavige, der kaldte organisationens nyeste bygning for Scientologys ”mest ideelt placerede i verden”.

Bevægelsen lagde vægt på, at den nyklassicistiske bygning fra 1796 var blevet genskabt i den oprindelige stil, og at Danmark er verdensberømt for design.

Scientologer lagde vægt på det danske

Blandt de fremmødte var Tim Jensen, der er lektor i religionsvidenskab på Syddansk Universitet. Han studsede over, at der i åbningssangen og i talerne blev lagt væk på det nationale. Som han siger, gjorde scientologerne et stort nummer ud af at være solidarisk med dansk kultur og historie. En forklaring kan være den særlige protestantiske kultur her i landet, skønner religions- historikeren:

”Det kan ses som et udtryk for, at religioner i Danmark, der ikke er protestantiske, har det meget svært. Majoritetssamfundet forsøger at presse de mindre religioner til at blive ligesom ’os’, som vi ser i tørklædedebatter for eksempel. Jeg tror også, at fejringen af det nationale i åbningen af denne bygning er et oprigtigt ment ønske om at komme den danske offentlighed i møde.”

Den nye bygning omtales af Scientology på engelsk som en ”Ideal Org”, der er et kort udtryk for en ”ideel organisation”. I en mail skriver informationschef i Scientology Kirken Danmark, Anette Refstrup, at scientologer i disse år over hele verden opgraderer deres lokale bygninger til at være ideelle organisationer. Disse er så store, at bevægelsen kan tilbyde alle dets tjenester under ét tag.

Scientology udvider

Derfor skal åbningen naturligvis opfattes som et led i en udvidelsesstrategi, siger Peter Birkelund Andersen fra Københavns Universitet. Han har i flere år forsket i Scientology og peger på, at åbningen på den fine beliggenhed er udtryk for, at organisationen vil være mere udadvendt.

”Jeg har før argumenteret for, at de går fra at være ekspanderende i Nordeuropa til at være mere selvrekrutterende. Altså fra at hverve folk udefra til, at kirkens nye medlemmer i dag i højere grad bliver født ind i den. Det er normalt dét, der er karakteristisk for stabile kirkeorganisationer. Men sådan ser de ikke sig selv. De ser derimod sig selv som stærkt ekspanderende. Her er de ideelle organisationer som kirken på Nytorv en vigtig del af en ekspansionsstrategi,” siger han.

Kritik af bevægelsen

Scientology har historisk været en kontroversiel bevægelse, der blandt andet har advaret imod at få psykiatrisk behandling, ligesom bevægelsen igen og igen har fået kritik for at udnytte sine medlemmer økonomisk.

Kritikken har også været synlig efter åbningen af huset i Danmark. Medlem af Folketinget Lars Aslan Rasmussen (S) var på Facebook skuffet over, at SF’s medlem af borgerrepræsentationen Klaus Mygind holdt tale ved åbningen, ligesom han generelt lagde afstand til bevægelsens ekspansion i København i går i dagbladet BT.

”Det er en ubehagelig organisation, hvor vi ved, at de snyder deres medlemmer for penge, og vi ved, hvor svært det er at komme ud af. Derfor er det ikke noget at glæde sig over,” skrev Lars Aslan Rasmussen.

Anette Refstrup afviser anklagerne.

”Jeg er sikker på, at Lars Aslan ville have et andet synspunkt, hvis han virkelig vidste, hvad vores medlemmer er engagerede i, og hvad de får ud af at være scientologer. Det kan han få lejlighed til, hvis han kommer ind og ser vores nye informationscenter.”

SF’s Klaus Mygind har siden fortrudt sin deltagelse i Scientologys åbningsceremoni.

”Set i bagklogskabens klare lys skulle jeg ikke have deltaget med en festtale. Det skal nødig se ud til, at jeg legitimerer det politisk, for det ønsker jeg ikke. Min tanke var, at jeg ville tale til dem for at markere, at organisationer i København skal respektere menneskerettigheder og være åbne og gennemsigtige. Det er vigtigt for mig, at vi har dialog med alle trossamfund,” siger Klaus Mygind.