Prøv avisen

Scientology vinder terræn i Danmark

Tegneserieforfatteren L. Ron Hubbard (1911-1986) grundlagde Church of Scientology og skrev bogen Dianetik, som samler bevægelsens lære. - Foto: www.able.org

Op mod 500 danskere bliver hver uge introduceret til Scientology, og den omstridte organisations salg af bøger er mangedoblet inden for få år

Troen på, at hvert menneske har levet i milliarder af år, og at der er liv på andre planeter, tiltrækker mange danskere.

Hver uge bliver mellem 250 og 500 nye danskere introduceret til Scientology, viser den omstridte organisations egne tal. De fleste møder Scientology ved en gratis såkaldt "personlighedsanalyse", skriver metroXpress.

Bøger storsælger
- Vi har de senere år gjort meget for at nå så mange danskere som overhovedet muligt. Vi er derfor meget glade for at se, at så mange har lyst til at lære os nærmere at kende og endda fordybe sig hos os, siger Scientologys danske talsmand, Anette Refstrup.

Scientology kan også mærke en øget interesse i kirkens bogbutikker. For få år siden solgte man under 50 Scientology-bøger om ugen, men det tal er nu steget til mellem 100 og 400 bøger om ugen.

Stærkt socialt pres
En ekspert i bevægelsen advarer om, at det kan være svært at forlade Scientology igen.

- Der finder ikke hjernevask sted i Scientology, men hvis man er langt inde i Scientology, har man et tæt netværk inden for bevægelsen, men få eller ingen venner og kontakter udenfor. Det kan derfor være en forfærdelig oplevelse at forlade bevægelsen, fordi man står meget alene tilbage. Det er et stærkt socialt pres, siger religionssociolog Peter B. Andersen.

Rekrutterer på gaden
Scientology mener dog, at det er normalt i stærke fællesskaber.

- Hvis man vælger at stille sig helt uden for fælleskabet og begynder at modarbejde religionen, er der selvfølgelig ikke mange scientologer, der har lyst til at omgås en, siger Anette Refstrup.

Scientology får kontakt til folk ved at lave arrangementer på gaden og deltage i messer, markeder og andre lokale aktiviteter. Samtidig arrangerer organisationen ikke-religiøse aktiviteter såsom lektiehjælp og narkoafvænning.

Scientologys nye udstilling ”Psykiatri – Hjælp eller Død” møder modstand. - Foto: screendump fra scientology.org