Prøv avisen
Portræt

Scientologys stærke mand

Siden L. Ron Hubbards død i 1986 har David Miscavige stået i spidsen for den omstridte religiøse bevægelse Scientology. Han holder sig helst fra pressen og arbejder især på de indre linjer i organisationen, hvor han til gengæld har en meget stor indflydelse. På billedet ses han tale ved åbningen af Scientologys hidtil største center i London sidste år. Foto: Scanpix.

David Miscavige greb som 26-årig tøjlerne i Scientology og er i dag bevægelsens stærke mand. Han beskrives som drivkraften bag Scientologys vækst, men er ifølge nogle kritikere en skånselsløs leder og temperamentsfuld bølle

46-årige David Miscavige er Scientologys eget vidunderbarn.

Da han som barn angiveligt blev mirakuløst kureret for alvorlig astma via en 45 minutter lang session hos en scientolog, valgte hans katolske forældre at konvertere, og den unge Miscavige begyndte næsten omgående en himmelflugt inden for bevægelsen.

Assistent for Scientology-stifter som 12-årig

Allerede som 12-årig var han en anerkendt vejleder i bevægelsen, og som teenager blev han del af Scientology-stifteren L. Ron Hubbards kreds af betroede assistenter. Kort tid efter, at Hubbard døde i 1986, overtog den da blot 26-årige David Miscavige tøjlerne.

I dag er han den øverste gejstlige inden for Scientology, men holder sig overvejende uden for offentlighedens søgelys og lader sig meget sjældent interviewe.

– Han er en gådefuld figur, som holder kortene tæt til kroppen, så det er vanskeligt at kortlægge den nøjagtige udstrækning af hans magt over organisationen. Men han er bestyrelsesformand for den øverste gren inden for Scientology og derfor den centrale og mest magtfulde figur i bevægelsen, siger sociologiprofessor ved University of Alberta Stephen Kent, der har forsket indgående i Scientology.

Skyld i at Scientology er i vækst

Inden for Scientology får David Miscavige æren for den stigende udbredelse, organisationen som beskrevet i Kristeligt Dagblad har oplevet i de seneste år, hvor flere kirker og lokale grupper er skudt op i hele verden, og hvor bevægelsen har rettet nyt fokus på humanitært arbejde. Samtidig lykkedes det Miscavige at afslutte Scientologys opsigtsvækkende, mangeårige krig med det amerikanske skattevæsen, IRS, som i 1995 tildelte bevægelsen skatteundtaget status.

– David Miscavige har ført kirken igennem en hidtil helt uset vækstperiode, og han er uden tvivl drivkraften bag Scientologys humanitære indsatser. Han har eksempelvis personligt stået bag oprettelsen af vores menneskerettighedskampagne og narkoafvænningsprogram, som er de største af deres slags i verden, siger seniortalsmand Tommy Davis fra Scientology.

Dertil kommer, at David Miscavige har styrket bevægelsens profil markant og gjort Scientology til en velkendt mærkevare.

Bedste venner med Tom Cruise

Han har blandt andet indledt samarbejder med pr-firmaer samt udvidet antallet af Scientologys såkaldte "Celebrity Centres" (berømthedscentre), der primært henvender sig til personer inden for sports- og underholdningsverdenen. Miscavige er angiveligt selv bedste ven med Scientologys mest berømte medlem, skuespilleren Tom Cruise, og var for nylig Hollywoodstjernens forlover.

David Miscavige er ifølge de, som har mødt ham, en karismatisk og intens mand, der brænder lidenskabeligt for L. Ron Hubbards filosofier. Tommy Davis har kendt David Miscavige i næsten 20 år og beskriver ham som en utrættelig arbejdshest.

– Han er utroligt visionær og driftig. Jeg kender ikke en eneste person på kloden, som arbejder hårdere end denne mand, siger han.

Scientology-lederens indflydelse er imidlertid baseret på hans virke som administrator, og han opfattes ikke som en egentlig efterfølger til Hubbard, vurderer professor Stephen Kent.

– Scientologer ser ikke Miscavige som en åndelig leder, og det sekulære syn på ham skyldes til dels, at organisationen er lige så meget et managementfirma, som det er noget andet. Men alt, som jeg har set og hørt, indikerer, at han er en sand troende og ikke blot en forretningsmand eller direktør, bemærker han.

Ingen erstatter Scientology-stifter L. Ron. Hubbard

Tommy Davis understreger, at ingen kan erstatte Hubbard i Scientologys verden.

– Han var religionens stifter, og der bliver aldrig en anden stifter. Han efterlod en kæmpemæssig arv, som David Miscavige, som var en af Hubbards nærmeste venner, nu bringer frem i verden. Miscavige er den gejstlige leder af kirken og er den, som opretholder den fulde og komplette betydning af vores grundlæggers ord, siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken

Ligesom Scientology ofte omgærdes af kontroverser med omverdenen, er bevægelsens topfigur også genstand for kritik, fremført især af frafaldne scientologer, der anklager Miscavige for at udøve sin magt med samme jernhånd som L. Ron Hubbard. Ifølge Chuck Beatty, der forlod Scientology efter 27 år og nu indsamler kritiske oplysninger om bevægelsen via andre eksmedlemmer, er Miscavige en skånselsløs og temperamentsfuld bølle.

– Hans ledelsesstil er præget af en form for herskesyge, som er kommet til udtryk i foragt for kirkens øvrige topledelse. Han agerer meget autoritativt, siger Beatty.

Men Tommy Davis afviser kategorisk negative skildringer af Scientology-lederen.

– Det er utrolig fornærmende beskyldninger, og jeg garanterer, at de er komplet løgnagtige. Jeg har kendt ham i næsten to årtier, og man finder aldrig en mand, der er mere omsorgsfuld, engageret og helliget til at hjælpe andre end David Miscavige, siger han.

I et af sine yderst sjældne interview forklarer Miscavige selv grunden til, at Scientology siden stiftelsen har kæmpet med et image som en paranoid, lukket sekt.

– Jeg tror, at misforståelserne opstår, fordi vi kan føre en god krig. Hvis vi bliver involveret i en krig, hvor vi føler, at vores overlevelse er truet, så vil vi kæmpe for fuld kraft. Men jeg tror, at enhver engageret institution, især en religiøs organisation, ville gøre det samme. Det er religionens historie, sagde han i 1998 til St. Petersburg Times.

Tidslinje: Brug pilen til højre i grafikken for at bladre