Seks københavnske kirker slipper for lukning

Fremtiden for 14 lukningstruede københavnske kirker er netop blevet afgjort af kulturminister Marianne Jelved (R). Seks kirker lukkes, mens seks kirker ikke lukkes. To kirker bliver taget ud af sognekirkelig brug.

Sophie Amalie Fälling, 16 år og studerende.
Sophie Amalie Fälling, 16 år og studerende. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Det nyttede for seks københavnske sognekirker at kæmpe imod.

14 sognekirker i København blev sidste år af stiftsrådet indstillet til lukning, men nogle af menighedsrådene modsatte sig.

Historisk set har staten aldrig lukket en sognekirke uden om dets menighedsråds ønsker. Flere lukningstruede sognekirker frygtede derfor, at dagen i dag derfor ville blive historisk.

Det blev den ikke.

Kulturminister Marianne Jelved har i en pressemeddelelse netop afgjort, at de sognekirker, der ikke ville lukke, heller ikke skal lukke.

Ud af de i alt 14 kirker, der var indstillet til lukning, bliver kun seks kirker lukket. To bliver taget ud af sognekirkelig brug, og de seks, der modsatte sig, får lov at fortsætte.

DOKUMENTATION: Læs afgørelserne vedrørende de enkelte kirker

Kulturministeriet skriver om beslutningen:

"Det materiale, som biskoppen fremlagde, begrunder ikke i tilstrækkeligt omfang, hvorfor netop disse seks kirker bør nedlægges. Der er ikke det nødvendige materiale til konkret sammenligning med andre kirker i København eller på Frederiksberg. Endvidere finder ministeren det heller ikke tilstrækkeligt godtgjort, at kirkeøkonomiske behov nødvendiggør lukning af de pågældende kirker på nuværende tidspunkt."

"Ministeren finder derfor samlet set, at der ikke er tilstrækkelige begrundelser for at følge biskoppens indstillinger og nedlægge de seks kirker imod menighedsrådenes ønske."

LÆS OGSÅ: Hvordan foregår en kirkelukning?

De seks kirker, der skal nedlægges, er: Samuels Kirke, Blågårds Kirke, Utterslev Kirke, Bavnehøj Kirke, Absalons Kirke og Gethsemane Kirke.

For de kirker gælder det, at menighedsrådene og biskoppen er enige i beslutningen, og der er nu udstedt kongelige resolutioner om, at disse kirker nedlægges, meddeler Kulturministeriet.

For de to kirker, som tages ud af almindelig sognekirkelig brug er menighedsrådene og biskoppen også er enige i beslutningen. Kirkerne er: Skt. Andreas Kirke og Fredens Kirke. Kirkerne skal fremover bruges til andre kirkelige formål.

De seks kirker, hvis menighedsråd modsatte sig biskoppens indstilling til lukning, er Skt. Pauls Kirke, Tagensbo Kirke, Ansgarkirken Aalholm Kirke i København samt Skt. Lukas Kirke og Solbjerg Kirke Frederiksberg.

LÆS OGSÅ: Modstand mod kirkelukninger vokser

Kulturminister Marianne Jelved overtog ansvaret for at træffe den endelige beslutning om kirkelukningerne, efter at kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R) erklærede sig inhabil i sagen. Begrundelsen lød, at Manu Sareen for godt et år siden havde udtalt sig i medierne om lukningsplanerne for de københavnske kirker.

Menighedsrådet ved Solbjerg Kirke på Frederiksberg havde anlagt sag mod Kirkeministeriet. Ifølge deres advokat Karoly Németh har staten ikke hjemmel til at lukke kirken uden om menighedsrådets tilladelse.

TEMA: Kirkelukninger


GRAFIK: DISSE KIRKER LUKKER, DISSE FÅR LOV AT FORTSÆTTE

BRUG PILETASTERNE ELLER KLIK DIG FREM I PRÆSENTATIONEN

FULDSKÆRM OPNÅS MED KLIK PÅ DET FIRKANTEDE IKON NEDERST TIL HØJRE