Selvudråbt reformator møder kritik i ny TV 2-dokumentar

Torben Søndergaard, der leder omstridt bevægelse, bliver kritisk fremstillet i en dokumentarserie, der begyndte på TV 2 i aften. Den 42-årige leder er ikke velkommen i netværk af frikirker på grund af usund ledelsesstruktur og teologi, lyder det

Torben Søndergaard i gang med håndspålæggelse til stort kirkeligt møde i London. Billedet er fra TV 2’s dokumentar om bevægelsen.
Torben Søndergaard i gang med håndspålæggelse til stort kirkeligt møde i London. Billedet er fra TV 2’s dokumentar om bevægelsen.

Den karismatiske prædikant Torben Søndergaard blev landskendt, da han i udsendelsen ”19direkte” på DR i 2002 bad for en mand i gips og derefter klippede gipsen af ham. Manden rejse sig og kunne nu gå uden gips på benet. Prædikanten bad også for seerne, hvoraf flere efterfølgende ringede ind og gav udtryk for, at bønnen havde hjulpet dem.

Samme prædikant er nu at finde på landsdækkende tv igen i dokumentarserien ”Guds bedste børn”, der begyndte i går på TV 2. Denne gang med en mere kritisk vinkel. Ifølge en pressemeddelelse fra TV 2 vil dokumentaren nemlig over tre udsendelser afdække problemer i omstridte kirkelige miljøer som Faderhuset, Evangelist og bevægelsen The Last Reformation (den sidste reformation), der ledes af 42-årige Torben Søndergaard.

Bevægelsens formål er at gennemføre den ultimative reformation af kirken ved at træne mennesker til at blive disciple og til at leve et radikalt trosliv. Det foregår på kurser i hele verden, deriblandt på det såkaldte Jesus Center i Thisted. Målet er at vende tilbage til det syn på kirke og kristendom, der er beskrevet i Apostlenes Gerninger, står der på hjemmesiden. Modsat andre kirkesamfund i dokumentaren er ingen fra The Last Reformations ledelse ifølge Torben Sønder-gaard blevet sigtet for noget kriminelt.

I første afsnit, der blev vist i går aftes, kunne man blandt andet opleve dramatiske billeder af forsøg på dæmonuddrivelse og helbredelse fra Torben Søndergaards bevægelse, der har følgere i hele verden. Næsten 50.000 følger for eksempel Torben Søndergaards Facebook-side, mens hans videoer på Youtube har fået omtrent 12 millioner visninger. Med i bevægelsen er kendte mennesker som den tidligere fodboldlandsholdsspiller Peter Rasmussen.

Billederne i dokumentaren vækker opsigt hos Mikael Wandt Laursen, der er generalsekretær i Frikirkenet, et netværk af danske frikirker. Han slår fast, at åndelig befrielse eller eksorcisme er en del af klassisk kristendom. Men der er grundlæggende elementer ved praksissen hos The Last Reformation, der virker usunde, mener han.

”Det lader til, at Torben Søndergaard mener, at dåb og dæmonuddrivelse går hånd i hånd. Nærmest som om alle mennesker går rundt med en dæmon i sig, der så bliver uddrevet blandt andet ved dåb. Jeg mener, at man er helt ude på et overdrev, når man antyder, at alle mennesker i en eller anden grad har dæmoner i sig,” siger han.

I dokumentaren møder det i øvrigt kritik, at Torben Søndergaard hævder, at man gennem forbøn kan blive helbredt for diverse psykiske lidelser som for eksempel depression. Han kom ligeledes i stormvejr internationalt for nogle år siden, hvor et spansk medie skrev, at Torben Søndergaard hævdede at have uddrevet en dæmon, der forårsagede autisme hos en niårig pige. Ifølge Torben Søndergaard selv er dette dog taget ud af en sammenhæng, men at han dog tror på, at man via bøn kan befri mennesker for psykiske lidelser som autisme.

The Last Reformation har aldrig søgt om at blive medlem af organisationen Frikirkenet, men ville ifølge Mikael Wandt Laursen heller ikke få succes med det. Først og fremmest på grund af organiseringen af ledelsesansvaret i bevægelsen.

”Det er mit indtryk, at Torben Søndergaard fungerer i praksis som en enerådig leder og står ikke til regnskab for nogen. Det er hovedankepunktet hos os, fordi vi ved, at det sjældent ender godt med en enerådig leder,” siger han.

Torben Søndergaard genkender dog ikke påstanden om, at han skulle være en enerådig leder.

Som eksempel nævner han, at der er skoler og kurser i hele verden under The Last Reformation, som i høj grad er selvkørende. Han erkender dog, at han er bevægelsens meget synlige ansigt udadtil på grund af hans popularitet på internettet.

”Modsat de andre samfund, der er med i dokumentaren, er vi ikke et lille, lukket miljø. Vi har folk på ledertræningskursus i tre måneder og sender dem så tilbage, hvor de kommer fra. Vores mål er at udruste og træne dem til at blive bedre disciple. Og så er det rigtigt, at det er mig, man ser i videoerne, men jeg kan ikke se, hvad problemet er med det,” siger han.

Ifølge Torben Søndergaard har ledelsen i The Last Reformation inviteret Frikirkenet til en samtale om bevægelsens lederskab. Det sagde Frikirkenet nej til, da organisationen ikke mente, at dialog med Torben Søndergaard ville føre noget med sig ”for nærværende”.

I flere af videoerne fra Torben Søndergaard retter han kritik mod etablerede kirkesamfund. Det er en anden ting, man tager afstand fra hos Frikirkenet, siger generalsekretær Mikael Wandt Laursen.

”Det ligger i selve navnet The Last Reformation, at man har en forståelse af sig selv som bærer af den ultimative sande og virkelige udgave af kristendommen modsat de andre kirkesamfund. Det er i vores øjne et bekymrende tegn på en sekterisk selvforståelse,” siger han.

Det er imidlertid en misforståelse, mener Torben Søndergaard.

”Det er rigtigt, at jeg kritiserer andre kirkesamfund. Men det er systemerne, ikke menneskene, jeg kritiserer. Jeg er ude efter, at vi kommer tilbage til Guds oprindelige ord, og jeg synes, at mange af de etablerede kirker står i vejen for det. Det betyder ikke, at vi ikke kan lade os inspirere af andre. I Danmark er der ikke så mange, der vil arbejde sammen med os, men ellers har jeg et virkeligt fint samarbejde med andre kirker ude i verden,” siger han.8